Dijital ajans, markanızın bir veya birkaç dijital pazarlama iş kolu için üçüncü taraf bir firmaya güvenilmesi ve işin teslim edilmesini gerektirdiği için tercihi önemli ve zor bir konudur.
Bu yazıda dijital ajansların hizmet alanlarını ve ihtiyacınıza göre doğru ajansı nasıl seçebileceğinizi anlatacağım.
Dijital pazarlama ajansı, sosyal medya ajansı, SEO ajansı, performans ajansı, dijital ajans, ajans, ajanslar…
Bu kadar çok seçenek ve farklılık varken, bir tercih yapmak hayli zor. Ajans hizmetlerinin hepsi veya sadece birisi işletmenizin dijital pazarlama ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Fakat ihtiyacınız ve nasıl çözüleceğinden emin değilseniz doğru dijital ajansı seçmek sonsuz bir döngüye girebilir.
İlk veya yeni ajans tercihiniz, marka – ajans işbirliğinin ilk aylarından (yani balayından) sonra toplantıların seyrekleştiği (veya hiçleştiği), raporların geciktiği (veya hiç gelmediği) bir döngüye girebiliyor.
Dijital ajans seçimindeki önemli detayları ve dikkat edilmesi gerekenleri hem marka hem de ajans tarafında çalışmış birisi olarak derledim.
İyi okumalar.
Dijital Ajanslar
Dijital ajans, altında birbirinden farklı hizmet dalları olan çeşitli ajans türleri için kullanılan genel ve jenerik bir ifadedir. Dijital ajanslar verdiği hizmetlere ve hizmet alanına (B2B veya B2C) göre farklılık gösterir.
Fakat aşağıda sıralayacağımız tüm iş kollarının bir kısmında veya hepsinde hizmet veren ajanslar da vardır.
Her ikisi de farklı ölçekteki firmaların ihtiyaçlarına yanıt veren ajans türü… Dolayısıyla sizin de ihtiyacınız olan ajans türünü belirlemek için değerlendirme ve karar verme sürecinde faydalı olacak bilgiler paylaşacağım.
Dijital Reklam Ajansları Nasıl Çalışır?
Dijital ajanslar kendi arasında faaliyetlerine göre farklı kollara ayrılır. Bazı ajanslar dijital pazarlama çatısında hizmet verirken, bazıları daha özel dallarda (örneğin; performans pazarlama ajansı veya SEO ajansı vb.) bir hizmet sunar.
Öte yandan kreatif, marka, kurumsal kimlik ve reklam ajansları da farklı alanda hizmet veren dijital ajans türleridir.
Bu ajansların hepsinin ortak noktası ise, evet doğru, ajans olması ve yaptıkları işin bir kısmı veya tamamının dijital alanda olması… 😁
Gerçekten ortak nokta ise tüm ajansların en önemli özelliği olan bir iş kolunda, özel bir dikeyde uzmanlaşmış kişileri bünyesinde barındırmasıdır.
Ayrıca bu uzman kişilerin ihtiyacı olan araçlar, dokunduğu diğer iş kollarına mensup çalışma arkadaşları ve gereken çevikliğe de sahiptirler.
Dijital ajanslar daha fazla işi, kaliteden ödün vermeden daha hızlı ve deneyimlerinden gelen know-how ile de kaliteli teslim edebilme yetisine sahiptir. Yani ideal dünyada böyle olması gerekir. 🤷🏻♂️
İdeal dünyada yerlere çöp atmamamız da gerekir. 🚮
Linkedin reklam yönetimini aylık 5.000TL’ye yapan ajans ile 15.000TL’ye yapan ajans arasındaki fark da bu beklenti vs gerçeklik arasındaki farkta yatar.
Hangi Dijital Ajansa & Hizmetlere İhtiyacım Var?
Bu soruya yanıt verebilmek için konumuzu dijital ajans seçimi perspektifinden çıkartıp daha geniş pencereden bakalım:
👉 Burada temel olarak bir işletme, hedefleri doğrultusunda pazarlama ihtiyaçları için bir iş ortağı aramaktadır. Bu işin kapsamını ve bütçesini belirleyecek olan işletme olacağından, bu işler için bir ajansla iletişime geçmeden önce ihtiyaç analizini yapmalı ve bir sonuç ve hedef ile ajanslardan iş ortaklığı talep etmelidir.
Dijital ajans ve ajans hizmetleri çeşitliliğinden dolayı, bir hizmet talep etmeden önce işletme olarak ihtiyacınıza en uygun dijital ajansı seçmek için analiz ve değerlendirme yapmanız gereken bazı kriterler vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
1. İşletme İhtiyaçlarını Belirleyin 🎯
2. Hedefleri Zaman Dilimlerine Bölün
3. Rekabeti Değerlendirin 👀
4. Bütçenizi Belirleyin 💰
5. Dijital Ajans Ücretleri 💵
6. İletişim Kalitesi
7. Kendi Söküğünü Diken Ajans
1. İşletme İhtiyaçlarını Belirleyin
Dijital ajanslar, sizin ihtiyaçlarınızı uygulanabilir iş eylemlerine dökmekle yükümlüdür. Sizin ajanslara bir pazarlama problemi veya analiziyle değil, pazarlama odağında bir “business problemiyle” gitmeniz de yeterlidir.
İlk aşamada bu talebinizi pazarlama aksiyonuna dönüştüremeyen yani talebi anlamayan bir ajans zaten sizi A noktasından B noktasına götüremeyecektir.
Peki, işletmelerin bu kapsamda problem veya ihtiyaçları neler olabilir?
- Web sitesine gelen organik ziyaretçi sayısı (trafik) az.
- Web sitesi ziyaretçi sayısı çok ama niteliksiz.
- Ziyaretçi sayısının az mı çok mu olduğuna dair fikrim yok. (kimi sitelere aylık 500 ziyaretçi yeterliyken, kimi sitelere günlük 5.000 az olabilir)
- Dönüşüm oranları düşük.
- Yeni ve geniş kitlelere erişmek istiyoruz.
- Ürün ve hizmetlerimizin tanıtımını yapmak istiyoruz.
- Ürün ve hizmetlerimizi anlatamıyoruz, anlaşılmıyoruz.
- YouTube’a giren herkes bizi görsün.
- Google reklamlarından yeteri kadar verim alamıyoruz.
- Reklam maliyetleri artıyor, dönüşüm ve nitelik azalıyor.
- O kadar blog yazısı yazıyoruz, etki etmiyor.
- Gelen başvurular kalitesiz (çöp lead).
- Sosyal medya hesaplarımız aktif değil.
- Web sitemizi yenilememiz gerek.
- LinkedIn’de Account Based Marketing yapmak istiyoruz.
- Web sitemize girenlerin rüyalarında bile markamızı göstermek istiyoruz. (haydaaa?) 🙂
- Görsel tasarıma ihtiyacımız var.
- …
Bu liste uzar gider. Bunlar her işletmede olan veya bir zamanlar olmuş ihtiyaçlardır.
Bunu ya in-house bir pazarlama profesyonelini görevlendirerek ya da bir ajans veya freelancer ile çalışarak çözmüşlerdir.
Her bir problemin birden fazla çözüm yolu olabilir. Örneğin, müşteri başarı hikayesi videosunu video prodüksiyon ajansı ile TV reklamlarını reklam ajansı ile dijital reklamları da dijital pazarlama ajansı ile sürdürebilirsiniz. Veya bu hizmetlerin hepsini sizin için yürütecek bir pazarlama danışmanı/danışmanlığı firmasıyla ilerleyebilirsiniz.
Şimdi yukarıdaki problemlerden birine örnek bir çözümleme yapalım; ihtiyacınız tek ve basit görünse de öyle olmayabilir:
Problem: “Google reklamlarından yeteri kadar verim alamıyoruz.”
Çözüm Yolu: Bütçe kontrol edilir. Hedefleme stratejisi ve Google Ads hesap yapısı gözden geçirilir. Anahtar kelimeler ve eşleme türleri kontrol edilir. Reklam/açılış sayfası alakasına bakılır. Görsel varsa, görsel amacına hizmet etmiyor veya verimsiz olabilir. Açılış sayfasında teknik veya kullanıcı deneyimi problemleri olabilir. Mobil kaynaklı sorunlar olabilir. (Oturumlar kaydedilip izlenir.) Kullanıcı sayfaya geldiğinde hedefini tamamlayacağı (yani nasıl aksiyon alacağını söyleyen ve yönlendiren) butonlar YOKTUR. Satın alma/form gönderme aşamasında zorlaştırıcı aşamalar olabilir. Gelen formlar yanlış yönlendiriliyor veya yönlendirilmiyor (spame düşüyor) olabilir. Taleplere geç dönüş yapılıyor olabilir.
2. Hedefleri Zaman Dilimlerine Bölün
Hedefleri kısa, orta ve uzun vadeli olarak zaman dilimlerine ayırın. Her bir hedefin para ve zaman maliyeti birbirinden farklı olacaktır. Bir ürün lansmanı için hazırlıkların bitiş tarihi çok kritiktir fakat blog yazısının yayınlanması birkaç gün geciktiğinde büyük problemlere yol açmaz.
Bu blog için kendi belirlediğim 1 yıllık hedefimi konuyu örneklemek üzere paylaşıyorum:
Uzun vadeli hedefim: 1 yıl içerisinde aylık ortalama nitelikli ziyaretçisi 1.000 olan bir blog.
Orta vadeli hedefim: Her ay 1 içerik girmek. SEO’da etkili olmak, zira reklam bütçem yok.
Kısa vadeli hedefim: Domain ve hosting almalıyım. Tema seçip siteyi hayata geçirmeliyim.
🚀 Güncelleme [Mayıs 2024] : 2021 yılını aylık organik trafik hedefimin çok az altında sonlandırdım fakat uzun süredir içerik girmememe rağmen blogumun aylık ortalama 1.800 ziyaretçisi var. 😎👌🔥
3. Rekabeti Değerlendirin
Bu rakip analizi konusu her yerde karşınıza çıkıyor biliyorum ama demek ki önemli.
Dijital ajans arayışında olmanız belirli bir büyüklüğe ve işlem hacmine ulaştığınız anlamına gelmektedir. Bu da artık rekabet etmek istediğiniz veya rekabetin arttığı bir pazarda işlerin eskisi gibi kolay olmadığı anlamına gelebilir.
Bu aşamada rakiplerinizin pazarlama faaliyetlerini ve kullandığı mecraları iyi analiz edip bunu bütçeniz ışığında girebileceğiniz bir yarış veya fırsat mı olduğuna karar vermelisiniz.
Bu kararı verirken hep “daha”sını değil, farklısını yapmaya çalışmalısınız. Çünkü SEO’da rakibin bir üstü (10bin backlink aldı), reklamın da en üstü (mutlak üstü hedefledi) derken kendinizi “İlham Veren Başarısız 701 Girişim Örneği” listesinde bulabilirsiniz.
4. Bütçenizi Belirleyin
Eminim ki belirlediğiniz ihtiyaçların sayısı bir hayli fazla, peki bütçeniz? Tüm ihtiyaçlarınızı kısıtlı bir bütçeyle halledemezsiniz, bunun için ilk aşamada belirlediğiniz ihtiyaçlarınızı tekrar önünüze alıp önceliği (kısa, orta, uzun vade) ve aciliyeti olanları (fırsat ve tehditleri göz önünde bulundurarak) belirleyin. Sonra geriye kalan hedef(ler)in bütçenizden ne kadar pay alacağına karar verin.
Tabi ki bu aşamada ajansa hizmeti karşılığı vereceğiniz ücreti de hesaba katmalısınız. Dijital ajans fiyatları, iş türüne ve süresine göre değişmektedir.
Dijital Ajans Fiyatları 💵
Dijital ajans ücretleri yapılan işin türüne ve süresine göre değişkenlik gösterebilir. Aynı hizmet için alacağınız sonuç hemen hemen aynı olsa da fiyatlar farklı olabilir. Burada ajans deneyimi ve bilgi ağı genişliği devreye girer.
Dijital ajanslar temelde 3 farklı şekilde fiyatlandırma yaparlar genelde:
1. Harcama tutarı üzerinden yüzdelik: Bazı ajanslar işleri yapılan harcamanın üzerinden belirli bir yüzdelik alarak çalışır.
Bu oran harcama tutarına göre değişmekle birlikte %8 ila %20 arasındadır.
2. İş (proje) başına sabit ücret: Bazen bu ücretlendirme her bir iş kalemi veya proje başına ayrı ücretlendirilir.
Örneğin; web sitesi tasarımı 45.000TL, banner tasarımı 2.000TL.
3. Aylık sabit ücret: Uzun süreli çalışılan ajanslarla ise aylık olarak sabit bir ücret ile çalışır. Örneğin; SEO hizmeti 10.000TL/ay gibi.
5. İletişim Kalitesi
Sizin anlıyorlar mı? Ya da siz onların dilini anlıyor musunuz?
Briefte yok ama biz degrade ekledik. feedbackine göre revize edelim.
Ajanstan gelen bir e-posta…
İşletmenizin çözümlenmesi gereken problemiyle ilgili birkaç ajans ile iletişime geçtiniz ve birkaç toplantı gerçekleştirdiniz. Bu aşamada ajanstan kimin sizinle iletişimde olduğu önemlidir. Eğer firma sahibi veya işi yapacak olan uzman ise, burada bir sorun yok fakat nispeten küçük bir ekiple çalışıyor olabilirsiniz.
6. Kendi Söküğünü Diken Ajans
Başlıktan da anlaşılacağı gibi alacağınız hizmeti kendisi için nasıl yapıyor?
Referansları hala geçerli mi? Web sitenizi yapacak adamların web sitesi hızlı mı yavaş mı, tasarımı nasıl gibi sorularla alacağınız hizmetin kapsamını referansların yanı sıra kendilerine uyguladıkları pratiklerine de göz atın mutlaka.
Yüzme bilmeyen bir cankurtaran size değil okyanusta, havuzda bile fayda sağlamaz.
Dijital Ajans Hizmetleri
Günümüz dijital çağında bir momentum yakalayan ve bunu devam ettirmek, büyümek isteyen işletmeler, dijitalleşmeye ayak uyduruyor ve dijital dönüşüm geçiriyorlar. Bunun bir sonucu olarak dijitale olan ihtiyaç hem artıyor hem de farklılaşıyor.
Değişen pazarlama ihtiyaçlarını karşılamak için artık bir web sitesi veya sosyal medya hesabı açmak tek başına hiçbir şey ifade etmiyor. Reklam, halkla ilişkiler, marka iletişimi, müşteri (şikayet/memnuniyet) iletişimi, yaratıcı düşünce, sosyal sorumluluk, kalite, değer ve hedefler artık birçok marka için tercih olmaktan ziyade bir farklılaşma gereksinimi haline geldi.
Dolayısıyla işletme olarak ilerlemek istediğiniz dikey ve alacağınız (ve sonucunda müşterilere vereceğiniz) hizmet birbirine paralel olmalıdır.
Örneğin; büyüme hedefi her firmanın daimi temel ihtiyacıdır. Büyüme hedefi olan bir startup, performans pazarlama ajansı ile çevrimiçi reklamlarla hedefi doğrultusunda (bilinirlik, talep oluşturma veya satış gibi) epey yol kat edebilir. Bu hedeflere ulaşmak için ihtiyacı olan süre ve bütçesinin yanı sıra yatırım dönüşü ve performans KPI’ları sürdürülebilir olması için önemli faktörlerdir.
Öte yandan stratejik (nispeten yavaş) büyüme hedefi olan başka bir işletme ise marka konumlandırması için marka ajansı ve kreatif ajansla, kullanıcı trafiği içinse performans ajansının yanı sıra SEO ve içerik pazarlama ajansıyla çalışabilir.
Alacağınız dijital ajans hizmetinin de hem sonuçları hem de işletmenize değer olarak geri dönüş süresi farklılık göstermektedir.
Bu konuyu PPC (TBM reklam), SEO (içerik) açısından özetleyen SEMrush’a ait güzel bir grafik var:
Her işletme ve pazarı kendi özelinde ayrı bir vaka olacağı için her durum kendi içerisinde değerlendirilir ve sunulacak reçete de buna göre farklılaşır.
Dijital Pazarlama Ajansları
Dijital pazarlama ajansı, özel bir alanda hizmet vermek yerine, çok kanallı bir hizmet vermeyi tercih eden ajanslardır, dolayısıyla birden çok konuda uzmanlaşmış bir ekibi olur.
Dijital pazarlama ajanslarının verdiği hizmetler arasında SEO, Google Ads ve sosyal medya reklamları, Linkedin reklamları, içerik pazarlama ve web sitesi gibi çeşitli kalemler bulunur.
Bu tür ajanslar genelde 360 derece ajans olarak bir firmanın birçok ihtiyacına bir raddeye kadar yanıt verebilen ajanslardır.
Öte yandan yalnızca SEO veya Google reklamları gibi bir nişe odaklanan ve tüm enerjisini, eforunu, ekibini ve diğer bütün kaynaklarını o özel alanda geliştirirler.
Böylece büyük ölçekli taleplere daha nitelikli yanıt verebilir.
Dijital Reklam / Performans Pazarlama Ajansları
Hem dijital reklam ajansı hem de performans pazarlama olarak anılsa da temelde yaptıkları iş aynıdır ve çok az yerde farklılaşırlar. Her ikisi de işletmenin hedefleri doğrultusunda en uygun reklam mecrasında reklamların hazırlanması ve yayınlanması hizmeti verirler. Reklam denince işin içine bir reklam bütçesi yönetimi girdiğinden bu hizmet hem yatırım dönüşü beklentisi hem de maliyeti yüksek bir hizmettir.
Performans pazarlama / dijital reklam ajanslarının hizmetleri arasında Google ve Facebook reklamları başta olmak üzere aklınıza gelen diğer tüm dijital reklam kanalları için hizmet verirler.
Sosyal Medya Ajansları
Sosyal medya ajansı, markaların sosyal medya kanallarındaki hesaplarının yönetimi, görsel ve paylaşım metinlerinin hazırlanması, gönderi ve içerik takvimi oluşturulması, ürün ve hizmetlerin farkındalığının artırılması, hedef kitleye ulaşma ve etkileşime geçme (ve bazılarında moderasyon da var) gibi hizmetler sunar.
Sosyal medya çalışmaları kısa süreli ve anlık sonuçlar için (potansiyel) müşterilerinizi harekete geçirecek türde işler yaparlar. Sosyal medya, modern pazarlama karmasının olmazsa olmazıdır.
İçerik Ajansları
Dijital pazarlamayı bir binaya benzetecek olursak, içerik ajansının görevini bu binayı bütünleyen ve birbirine bağlayan birer tuğla gibi düşünebiliriz.
Doğru içerik pazarlaması ile orta-uzun vadeli hedeflerinize çok daha stratejik ve kalıcı şekilde ulaşabilirsiniz.
İçerik ajansları, firmanızın hedefleri doğrultusunda yazılı ve görsel içerikler üretirler. Bu hizmeti kısaca yazılacak konunun araştırılması, rakiplerin incelenmesi, anahtar kelime çalışması, yazım, görseller ve SEO (birçoğunda var) olarak sıralayabiliriz.
SEO Ajansları
İş kalitesi için referanslarından önce SEO hizmeti veren ajansların kendi web sitesine hızlıca göz atıp kaba bir tahmine dayalı tercih yapabilirsiniz.
Eğer teknik kontrolleri yapacak teknik bilgiye sahip değilseniz, şu yazımda paylaştığım Chrome eklentileriyle kolayca bu denetimleri yapabilirsiniz.
Öte yandan bir SEO ajansı veya SEO freelancerı (serbest çalışan) ile çalışmaya başlamadan önce başlangıç olarak şu sorularla bilgilerini sınayabilirsiniz:
- Kaç yıl SEO deneyiminiz var?
- Organikte birinci sırayı garantiliyor musunuz? (Evetse, uzaklaşın)
- Anahtar kelimeleri hedeflemesini/araştırmasını nasıl yapıyorsunuz?
Biraz da teknik ve sektörel güncel mi diye sorabileceğiniz sorular:
- Google’ın Sayfa Deneyimi Güncellemesi neleri içerir?
- Sayfa içi SEO ile Sayfa dışı SEO arasında ne tür farklar vardır?
- Link Building stratejiniz nedir?
Bu soruları yazılı olarak paylaşırsanız, çok güzel yanıtlar alırsınız fakat benim önerim görüşme esnasında sormanız. Cevapları anlamanıza gerek yok, hal ve tavırlarını analiz edip “herhangi bir konu” hakkında bilgi sahibi olan ve olmayan birinin bunu anlatış şeklinden yakalayabilirsiniz.
Sonuç
Sonuç olarak marka & ajans iş ortaklığında başarı, çok hızlı değişen ve dinamik bir ortamda sorunları çözmek ve yeni fırsatlar bulmak için işletme ihtiyacı ile ajans kabiliyetlerinin ortak kümesinde bulunuyor.
Dijital pazarlama ekosistemi hayli doymuş bir pazar, her tür dijital ajanstan onlarca hatta yüzlerce, üstelik hepsi de ödüllü, bulunuyor. Kendi işinde, kendi pazarında farklılaşamayan bir dijital ajans, sizi kendi pazarınızdaki aynılıktan kurtaramaz. Aşağıdaki Google arama sonuç sayfası ekran görüntüsüyle yazımı sonlandırıyorum:
Yazıyı beğendiniz mi? Tek tıkla bu yazıyı değerlendirin: