Linkedin reklamları için kurulum ve optimizasyon kadar önemli olan bir konu da LinkedIn’de dönüşüm takibidir.

Fakat bazı reklam modellerindeki komplikasyonların aksine, Linkedin’de dönüşüm kurulumu gerçekten kolay ve basittir. 💙

Web sitenizdeki dönüşümleri henüz takip etmiyorsanız, hemen başlamalısınız çünkü beraberinde bazı iç görüler ve ziyaretçilerinize dair veriye de erişiminiz olacak. Detaylar yazının devamında. ↴

Dönüşüm

Dönüşümler, ziyaretçilerin web sitenizde gerçekleştirdiği sizin için değerli olan eylemlerdir. Örneğin, bir iletişim formu gönderimi, PDF indirme, etkinlik kaydı veya bülten aboneliği gibi çeşitli mikro ve makro dönüşümler buna örnek olabilir.

Bunların ölçümü kampanya performansını değerlendirmeniz ve reklam platformunun algoritmasını geri beslemek için önemlidir.

LinkedIn’de Dönüşümleri Neden Takip Etmeli?

LinkedIn’de dönüşümler, reklamlarınız görüntülendikten veya tıklandıktan sonra dönüşüm eyleminin kaç defa gerçekleştiğini gösterir. Daha sonra bu verileri LinkedIn reklam kampanyamızın başarısını ve yatırım getirinizi ölçmek ve optimizasyon yapmak için kullanabilirsiniz.

Ayrıca dönüşümleri takip ederek LinkedIn reklamlarınızın pazarlama hedeflerinizin üzerindeki etkisini ölçebilirsiniz.

Web sitenizdeki dönüşüm olaylarını takip etmek için LinkedIn’in sunduğu 3 farklı takip yöntemini kullanabilirsiniz.

LinkedIn Reklamlarında Dönüşüm Takibi

Linkedin’de dönüşüm takibi yapabilmek için öncelikle İçgörü Etiketini (Insight Tag) websitenize eklemelisiniz. Bu size dönüşüm takibinin yanı sıra website ziyaretçilerinizin firmografik ve demografik bilgilerine de erişmenizi sağlar.

LinkedIn’de dönüşüm takibi için 3 farklı yöntem vardır:

  1. Sayfa Yükleme Yöntemi (page load)
  2. Etkinlik Tabanlı Yöntem (event specific)
  3. Website Hareketleri Yöntemi (yeni ✨)

Bunlardan ilk ikisi manuel dönüşüm kurulumu yöntemidir; üçüncüsü ise otomatik

Linkedin İçgörü Etiketini web sitemizde aktif ettikten sonra bu etiket kullanıcı hareketlerini analiz eder ve butonları ve sayfa ziyaretlerini takip eder. Website eylemlerine bağlı dönüşüm yöntemiyle (üçüncü yöntem) otomatik olarak dönüşüm kurmamıza yardım eder.

Nitekim LinkedIn, daha hızlı ve kolay kurulum için website hareketlerini öneriyor.

Fakat daha net sonuçlar için sayfa yükleme yöntemini kullanmamızı öneriyor. Bu yöntem ayrıca en yaygın ve en eski dönüşüm takip yöntemidir.

Olay tabanlı dönüşüm takibi ise biraz daha teknik bilgi gerektirebilir. Dolayısıyla Linkedin dönüşüm takibi yönteminiz, dönüşümün gerçekleşeceği web sitesinde hangi işlevlere erişebildiğinize ve bilginize göre değişebilir.

Ben bu yazıda Website Hareketleri yöntemi anlatacağım, çünkü hem ilk iki yöntemi kapsıyor hem de kurulumu çok daha kolay. Ama gelin öncelikle tüm dönüşüm sayma yöntemlerini kısaca inceleyelim:

1. Sayfa Yükleme (Page Load)

Bu yöntemi, kullanıcının bir dönüşümü tamamladıktan sonra ziyaret ettiği benzersiz bir URL’niz olduğunda kullanabilirsiniz. Örneğin bu bir sipariş onayı veya teşekkür sayfası olabilir.

Dönüşümünüzü tetiklemek için farklı URL eşleştirme kuralları (belirli bir ifade geçen URL veya tam olarak eşleşen URL gibi) oluşturabilirsiniz.

Örneğin, insanları bir form gönderdikten sonra teşekkür sayfanıza yönlendirebilir ve bu sayfa ziyaretini bir dönüşüm olarak sayabilirsiniz. Böylece örneğin www.website.com/tesekkurler/ sayfa ziyareti için bir dönüşüm oluşturmalısınız.

📌 İpucu: Bu tür sayfaları arama motorlarının taramasının (indekse almasının) önüne geçmelisiniz, aksi takdirde bot (örümcek) ziyaretleri de dönüşüm olarak sayılabilir ve dönüşümlerin yanlış raporlanmasına sebep olabilir.

2. Etkinlik (Olay) Tabanlı

Yukarıda bahsettiğim şekilde bir dönüşüm oluşturabileceğiniz benzersiz bir URL’niz olmadığında bu yöntemi kullanabilirsiniz. Genelde düğme tıklamalarını takip etmek için kullanılır.

İlgili düğmeye dokunulduğunda veya tıklandığında tetiklenmesi için dönüşümü oluşturma aşamasında edineceğimiz bir kod parçasının tetiklenmesiyle gerçekleşir.

Bu kod parçası aşağıdaki gibidir, conversion id kısmındaki sayılar her hesap ve dönüşüm özelinde farklılaşır.

window.lintrk('track', { conversion_id: 12345678 });

Fakat Linkedin yakın zamanda bu tür dönüşüm kurulumlarını kolaylaştırdığı bir dönüşüm yöntemi tanıttı: Website Hareketleri✨

3. Website Hareketleri

Web sitenizde sizin için önemli olan düğme tıklamalarından (olay tabanlı gibi) ve sayfalardan (sayfa yükleme gibi) gelen dönüşümleri tek tıkla kolayca takip edebileceğiniz bir yöntemdir.

Bu yöntem aslında hem sayfa sayfa yükleme hem de olay tabanlı dönüşüm yöntemlerini manuel değil, reklam platformu üzerinden otomatik olarak birkaç tıklamayla kurabilmeniz için çıkarılmış bir yöntem.

Özellikle etkinlik tabanlı dönüşüm kurulumu için ihtiyaç duyulan web site geliştirme ihtiyacını ortadan kaldırdığı için Linkedin kampanya yöneticisi ara yüzünde kurulumu daha hızlı ve kolaydır.

LinkedIn Reklamlarında Dönüşüm Takibi Nasıl Kurulur?

Bu kurulum adımlarında bazı ifade ve terimler, özellikle çevrimiçi reklamcılığa uzaksanız veya yeniyseniz, size yabancı gelebilir. Yazının sonunda bunların ne anlama geldiğini ve ne işe yaradığını anlattığım bir soru cevap bölümü bulunuyor.

Öncelikle LinkedIn reklam paneline girebilmek için LinkedIn’de oturum açmanız gerekmektedir.
Kampanya Yöneticisi‘ne giriş yaptıktan sonra dönüşüm izlemeyi ayarlamak istediğiniz reklam hesabını seçin.

1. Adım: Sol taraftaki panelde “Analiz Edin” seçeneğine ve ardından “Dönüşüm takibi” seçeneğine gidin.

Linkedin dönüşüm takibi kurulum 1 adım
Adımlar: Analiz Edin > Dönüşüm Takibi > Dönüşüm Oluştur > İçgörü Etiketi Dönüşümü

2. Adım: “Dönüşüm Oluştur” seçeneğine tıklayın ve “İçgörü Etiketi Dönüşümü” seçeneğini seçin.

3. Adım: Bu aşamada karşımıza 3 aşamalı bir dönüşüm oluşturma ekranı gelecek: 1-Ayarlar, 2-Kaynaklar, 3-Kampanyalar.

3.1. Ayarlar: Bu aşamada dönüşüme bir isim veriyoruz, izlemek istediğimiz dönüşüm türünü seçiyoruz, (varsa) dönüşüm değerini, dönüşüm aralığını ve dönüşüm ilişkilendirme modelini seçiyoruz, (Bu terimleri yazının sonundaki soru-cevap bölümünde yanıtladım.)

linkedin-donusum-ayarlar-1
Linkedin Dönüşüm Kurulumu – Ayarlar

💡 Dönüşüm Türü – Önemli Detay: Tüm dönüşüm türleri arasında sadece “Satın Alma” ve “Sepete Ekleme” dönüşüm türleri, dönüşüm penceresinde bir kullanıcı tarafından birden fazla gerçekleşmesi halinde birden fazla dönüşüm olarak sayılabilir. Bunun nedeni, bir kişinin dönüşüm pencereniz içinde birden fazla “Satın Alma” işlemi tamamlayabilmesidir.
Diğer dönüşüm türleri bir kullanıcı için yalnızca 1 defa sayılır. Detaylar>>


3.2. Kaynaklar: Bu aşamada dönüşüm olarak sayacağımız websitesi aksiyonunu seçiyoruz. Bu bir düğme tıklaması veya sayfa ziyareti (page load) olabilir. Örnek olarak blogun ana menüsündeki “Hakkımda” düğmesine tıklayanlar.

linkedin-donusum-kaynaklar-2
Linkedin Dönüşüm Kurulumu – Kayaklar

Kaynaklar aşamasında seçtiğimiz dönüşüm aksiyonuna filtre ekleyerek rafine hale getirebiliyoruz. Örneğin, taktiksel bir Linkedin kampanyasına özel hazırladığınız açılış sayfasından edineceğiniz demo taleplerini takip etmek istiyorsunuz ve takip metodunun “Formu Gönder” butonuna bağlı olduğunu varsayalım.

Bu kampanya değil de başka kanallardan gelen “Formu Gönder” düğmesine tıklayanlar ile kampanya açılış sayfanızdan gelenleri bu filtreleme seçeneğiyle kolaylıkla ayırabilir ve kampanya özelinde dönüşüm takibi yapabilirsiniz.


3.3. Kampanyalar: Bu aşama gayet basit: Dönüşümünü izlemek istediğiniz kampanyaları seçiyoruz.

Eğer henüz kampanyanızı hazırlamadıysanız sorun değil, kampanyayı oluştururken yayına almadan bir önceki adımda size hangi dönüşümü takip edeceğinizi sorduğunda da ilgili dönüşümü kampanyayla ilişkilendirebilirsiniz. Böylece bu dönüşümün ilişkili olduğu kampanya listesi de otomatik olarak güncellenmiş olacak.

linkedin-donusum-kampanyalar-3
Linkedin Dönüşüm Kurulumu – Kampanyalar

4. Adım: Son olarak “Oluştur” düğmesine tıklayarak dönüşümümüzü oluşturuyoruz. 🚀

Peki dönüşümün çalışıp çalışmadığını nasıl anlarız? Bunun için bir sonraki başlığa geçelim…

LinkedIn Dönüşüm Takibi Nasıl Test Edilir?

İlk olarak İçgörü Etiketimizin aktif olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Bunun için “Analiz Edin” seçeneğine ve ardından “Dönüşüm takibi” seçeneğine gidin.

Açılan ekranda az önce dönüşümleri seçtiğimiz alanda bu sefer “Veri kaynakları“nı seçiyoruz.
Durum kolonunda “Aktif” yazdığından emin oluyoruz. Bu LinkedIn’in İçgörü etiketinizden sinyal aldığı anlamına geliyor.

Burada “doğrulanmadı” yazıyorsa, bu durum İçgörü Etiketinizde bir sorun olduğunu veya LinkedIn’in İçgörü Etiketinizden henüz veri almaya başlamadığı anlamına geliyor olabilir.

Çözüm olarak:
1) Özellikle etiketi yeni yüklediyseniz, 24 saat kadar süre verin ve tekrar kontrol edin.
2) Web sitenize trafik aldığınızdan emin olun.
3) Hala “doğrulanmadı” bildirimini görüyorsanız, web sitenizdeki LinkedIn Insight Tag kurulumunda sorun olduğu anlamına gelebilir. Kurulumunuzu gözden geçirin.

Dönüşümün aktif olduktan sonra dönüşüm eylemini sitede gerçekleştirerek tetikleyin ve “son sinyal” süresine bakarak test edin.

Soru – Cevap Bölümü

LinkedIn Dönüşüm Kurulumdaki Dönüşüm Değeri Ne İşe Yarar?

LinkedIn, dönüşüm izleme yaparken dinamik değerler atama işlevine sahip değildir.
Ama isterseniz statik veya tek bir dönüşüm değeri eklemeyi seçebilirsiniz.
Dolayısıyla, örneğin bir etkinlik katılım dönüşümünü sayıyorsanız ve bir bilet fiyatı 100₺ ise (ve bu fiyatın değişmeyeceğini biliyorsanız), bu bölüme 100 yazabilirsiniz. Buradaki varsayılan para birimi reklam hesabınızı açtığınız para birimi ile aynıdır ve sonradan değiştirilemez.
Veya dönüşüm değeri bölümünü boş bırakabilirsiniz. Size kesinlikle bir zararı olmayacaktır çünkü bu değer size kampanyalarınızın yatırım getirisini (ROI) daha kolay ölçebilmeniz için dönüşüm hedefinize parasal bir değer atar.

LinkedIn Reklamları Dönüşüm (İlişkilendirme) Aralığı Nedir?

LinkedIn reklamlarında dönüşüm aralığı, bir dönüşümün LinkedIn reklamlarınıza atfedilebileceği zaman dilimidir.
Bu atıf hem “Tıklama” hem de “Görüntüleme” olabilir ve her ikisi için farklı zaman aralığı tercihi yapabiliriz.

Tıklama Dönüşüm Aralığı (click-through conversion) Nedir?

“Tıklama” dönüşüm aralığı, bir kişinin reklamınızı tıkladığı ve ardından bir dönüşümü tamamladığı zaman dilimidir.

Görüntüleme Dönüşüm Aralığı (view-through conversion) Nedir?

“Görüntüleme” dönüşüm aralığı, bir kişinin reklamınızı görüntülediği ve ardından bir dönüşümü tamamladığı zaman dilimidir.

LinkedIn Reklamlarında Varsayılan Dönüşüm Aralığı Nedir?

Linkedin’de varsayılan dönüşüm aralığı 30 gün tıklama ve 7 gün görüntülemedir. Bu demek oluyor ki eğer bir kullanıcı reklamımızı görüntüledi ve 7 gün içerisinde dönüşüm gerçekleştirdiyse, bu dönüşüm o kampanyaya atfedilir.
Eğer reklama tıkladıysa bu süre 30 güne kadar uzayabilir.
Tabi ki bu değerler opsiyoneldir ve sizin müşterilerinizin reklamlarınızla etkileşime geçtikten sonra dönüşüme kadar olan süre değişkenlik gösterir.

Dönüşüm Aralığını (Dönüşüm Penceresini) Nasıl Belirlerim?

Bu aralığa karar verirken, müşterilerinizin dönüşüm sağlaması için geçen ortalama süreyi düşünmelisiniz. Uzun bir satış hunisine sahipseniz, uzun bir dönüşüm penceresi ayarı daha uygun olacaktır.
Ancak, müşterilerinizin ürün ve hizmetlerinizi satın almak için karar verme süresi hızlı ise, daha kısa bir dönüşüm penceresi belirleyebilirsiniz.
Buna karar verirken en önemli kriter dönüşüm türüdür: Örneğin, insanlar mikro dönüşümleri (nispeten küçük satın almaları) daha büyük satın almalara kıyasla daha kısa sürede değerlendirme eğilimindedir.
Yani bir PDF indirmek için 90 gün beklemeyiz (değil mi? 🥲) fakat şirketimiz için bir yapay zeka destekli içerik üretim yazılımı satın almak için 1 hafta veya CRM yazılımı için birkaç ay araştırma sürecinde olabiliriz.
Müşteri yolculuğunu ve satış hunisi uzunluğunu dikkate alarak SİZİN için en uygun süreyi belirlemelisiniz.

Soru cevap kısmı için biraz uzun olacak fakat dönüşüme dair detayları daha kolay anlamamıza yarayacak bir bölüm olan ilişkilendirme modelini de ayrı bir başlıkta ele alacağım:

LinkedIn Reklamları İlişkilendirme Modeli

Reklam ilişkilendirme modeli, reklam kampanyalarınızda dönüşümün nasıl sayılacağını belirtir.

Linkedin sadece son dokunuş (last touch) ile dönüşüm ilişkilendirmesi yapar. Yani dönüşüm değeri, tıklama veya görüntülemenin yapıldığı (belirlediğiniz dönüşüm aralığına göre) son kampanyaya atanır.

Diğer platformlarda genelde ilk dokunuş (first touch) ve veriye dayalı (data driven) modeller de bulunur.

Linkedin’de ise dönüşüm kurulumu esnasında 2 seçenek bulunur:

  • Son Dokunuş – Her Kampanya: Dönüşümler, kullanıcının etkileşime girdiği her bir kampanyaya atfedilir.

Ya da

  • Son Dokunuş – Son Kampanya: Dönüşümler, kullanıcının etkileşime girdiği son kampanyaya atfedilir.

Bana göre, “Son Kampanya” seçeneği çoğu durumda en uygun seçenektir. Çünkü her kampanya seçeneğinde 1 tek ve aynı dönüşümü gösterim veya tıklama aldığımız tüm kampanyalara atfedeceği için reklamların etkisini ölçme noktasında problem yaratabilir.

Öte yandan “Son Kampanya” seçeneği bize bu sorunu yaşatmaz ve işleri daha basit tutar. Bir dönüşümü tek bir kampanyaya atayarak daha kolay kampanya yönetimi, ölçümü ve optimizasyonu sağlar.

About the Author

Gökhan Coşkun

Dijital Pazarlama Profesyoneli

Merhaba, ben Gökhan. Dijital Sapiens'te Google botları ve algoritması için değil, dijital pazarlama uzmanları ve işletmeler için faydalı içerikler üretiyorum. Dijital pazarlama ekosistemi, temelleri ve güncellemelerine dair haber, duyuru ve bilgiler paylaşıyorum.

View All Articles