Bir dijital pazarlama uzmanı olarak benim için LinkedIn, iş dünyasının dijital vitrini ve profesyoneller için bir sosyal ağ olarak en etkili platformdur.

Linkedin B2B

LinkedIn’i sadece iş ilanı yayınlamak, iş aramak ve iş arkadaşlarıyla bağlantı kurmak için kullanmak tıpkı bir arabayı sadece silecekleri, çakmağı veya USB girişi için satın almaya benziyor. 😀

Oysa ki platformun bir pazarlama mecrası olarak asıl potansiyeli bu basit özelliklerin çok ötesinde…

Özellikle B2B ürün/hizmet sağlıyorsanız, Linkedin’de aktif olmalısınız:

Satış ve pazarlama alanında çalışıyorsanız veya ürün & hizmetinizle ilgili potansiyel alıcılara erişmek, merak uyandırmak, etkileşime girmek, zihinlerinde yer edinmek; yani talep oluşturmak, talep (başvuru/form/lead) toplamak ve satın alma sürecine etki etmek istiyorsanız Linkedin’de bunu aktif bir iletişim veya etkileşim yoluyla platformun doğal akışında ücretsiz olarak veya süreci hızlandırmak için ücretli reklamlar yoluyla yapabilirsiniz.

Linkedin reklamları konusuna girmeden önce dijital pazarlama için öneminden ve bir mecra olarak Linkedin’in potansiyelinden bahsetmek isterim.

Dijital Pazarlama ve LinkedIn

LinkedIn, özellikle B2B dijital pazarlama uzmanları için paha biçilmez bir mecra.

Platformda uzun süredir aktif vakit geçiren ve içerik üreten birisi olarak özellikle B2B firmaların ve ajansların potansiyel müşterisine ulaşma, etkileşime geçme ve neticede satış sürecine etki etme noktasında etkili bir mecra olduğu yönünde.

Bunun yanı sıra sunduğu reklam modelleri ve hedefleme kabiliyeti başka hiçbir platformda yok. Meta kadar gelişmiş bir algoritması olmasa da basitçe ünvan hedefleyerek bile yol kat edilebilir.

Benim için Linkedin’in alâmet-i fârika şu:

B2B’de bir ürün/hizmet satın almak için henüz satın almaya hazır olmadığımız, kategoriyi araştırma/keşif aşaması ve değerlendirme aşamasındayken bazı içeriklere maruz kalırız.

Bu içeriklerin bazıları bize kendi gelir (outbound), bazılarına ise biz gideriz (inbound).

Bu durumda kullanıcı keşif aşamasında Google gibi bir arama motoru üzerinde arama yapıp teklif isteme > teklif alma > tanışma > sunum > değerlendirme gibi bir sürece girer fakat bu senaryoda bazı tehdit unsurları bulunur: Güven ve uzmanlık.

Firmasını emanet edeceği bu ekip söz konusu hizmetler için ne kadar güvenilir? Bu kişiler işinde ne kadar iyiler? Konusunda uzmanlar mı yoksa ortalama mı?

“Ortalama” kimsenin kendine yakıştırmadığı bir statüdür. Hiçbir işletme sahibi firmasını ortalama kişilerin eline bırakmak istemez.

İşte bu noktada, markanızın, ürününüzün veya kendinizin ortalama olmadığınızı kanıtlayabilmeniz, uzmanlığınızı ve ilgili konuda bilgi sahibi ve güvenilir olduğunuzu sergilemeniz için karşımızda bir fırsat: LinkedIn

Özellikle diğer sosyal mecralara göre size sunduğu profesyonel bağlam sayesinde harika bir fırsat.

Yukarıdaki senaryoda, potansiyel müşteriniz sizinle hiç iletişime girmeden, yalnızca profilinize giderek sizin o güne kadar konu ettiğiniz içeriklere göz atarak size dair birçok bilgiye sahip olur; konuya olan hakimiyetinizi, yaptığınız işleri, başarılarınızı ve uzmanlığınızı öğrenir, güven duyar.

Yabancılaşma etkisi ortadan kalkar.

Google aramasıyla kafasında soru işaretleriyle birtakım toplantılar yapma senaryosunda bulunan endişe ve tehdit unsurları bu durumda ortadan kalkmış olur.

Madem konumuz LinkedIn… 😀

LinkedIn’de bağlantıda kalalım, takipleşelim, tanışalım.

Eğer soru sormak, bir şey danışmak veya hizmet almak isterseniz benimle LinkedIn’den iletişime geçebilirsiniz.

Linkedin’i Tam Potansiyelinde Kullanmak 💯

Dünyanın dört bir yanından (200+ ülke) 1 milyar profesyonel üyesi olan Linkedin’i kullanıcılar birçok farklı amaçlarla kullanıyor.

LinkedIn Aktif Kullanıcı Sayısı:

2024 itibariyle LinkedIn’in aktif kullanıcı sayısı 1 milyara ulaştı.
Kaynak: LinkedIn

Kendi deneyimime dayanarak kullanıcıların %30-40‘lık bir kısmının sadece iş aramak ve yeni işe başladığını duyurmak (ve bir sonraki iş duyurusuna kadar sırra kadem basmak) gibi amaçlarla kullanıldığını söyleyebilirim.
İK tarafında zaten doğası gereği işe alım yapmak için kullanımı doğal olarak yaygın. 🤷🏻‍♂️

Aşağıdaki istatistiklere bakacak olursak hem karar verici hem de bu sürece etki eden departmanlara erişme noktasında doğru bir mecra olduğunu anlayabiliriz.

Linkedin Hakkında Bazı İstatistikler:

  • LinkedIn kullanıcılarının %16’sı LinkedIn’i her gün, %49’u ayda bir kullanıyor. (Amerika)
  • Kayıtlı kullanıcıların ortalama %30-35’i aylık aktif kullanıcı.
  • Ortalama bir LinkedIn kullanıcısı platformda 7 dakika 42 saniye geçiriyor.
  • 65 milyondan fazla karar verici LinkedIn’de.
  • LinkedIn kullanıcılarının %60’ı 25 ila 34 yaş grubuna ait

Daha fazlası için aşağıdaki rapora göz atabilir veya Kepios’un raporunu inceleyebilirsiniz.

Kaynak: Linkedin, Datareportal.


2024 itibariyle Linkedin, kendi influencer (Insider / Expert) ekosistemine sahip. Sertifikalı “Insider” ve “Expert” ünvanına sahip bu kullanıcılar için LinkedIn, gelirlerinin bir kısmını veya tamamını elde ettiği önemli kanallar arasında.

Ben de LinkedIn’in sertifikalı insider’ları arasındayım. Linkedin’i kişisel veya işletmenizin markalaşma çalışmaları için (organik veya ücretli) bir mecra olarak düşünüyorsanız, Linkedin Marketing Labs tarafından hazırlanmış bu harika eğitim serisini* incelemenizi öneririm.

Linkedin certified marketing insider -gökhan coskun
Linkedin Sertifikasyon Programı Hakkında Bilgi Almak için Buraya Tıklayın. (*İçerik ve Eğitim İngilizce)

LinkedIn Reklamları

LinkedIn’in sponsorlu reklamları, markanızı tanıtmak, farkındalık yaratmak ve potansiyel müşteriler oluşturmak veya yeni müşteri edinmek için ideal ve etkili bir yoldur.

Linkedin reklamları ile mecranın iş dünyası profesyonellerinden oluşan ağındaki milyonlarca kullanıcı arasından hedef kitlenize ulaşabilirsiniz. 🎯

Teknik olarak Linkedin’de reklam vermek bir hayli kolaydır:

LinkedIn’de reklam yayınlamaya başlamak için öncelikle Linkedin hesabına sahip olmalısınız. Akabinde Linkedin reklam paneli olan Kampanya Yöneticisi‘ne (Campaign Manager) giriş yaparak reklam vermeye başlayabilirsiniz.

Fakat Linkedin reklamlarında doğru strateji, reklam hedefi, modeli ve doğru hedef kitle seçimi olmadan harcayacağınız tüm bütçeniz sadece “gider” olarak görünecektir. Malum Linkedin “pahalı” oluşuyla bilinir. Peki öyle midir?

(Reklam ücretlerine yazının sonundaki benchmark görselinden göz atabilirsiniz.)

LinkedIn Reklamları Pahalı mı?

Bu soruya hangi perspektiften baktığınıza göre değişir. Aşağıdaki tabloda bunu bir örnekle açıklıyorum.

LinkedIn reklamları ile ilgili en yaygın bilinen yanlış çok pahalı olduğudur. Bu ifadenin doğru bir yanı varsa, o da gösterim (CPM), tıklama (TBM) ve edinim (EBM) gibi maliyetlerin diğer mecralara göre yüksek oluşudur.

Google ads ve linkedin ads karşılaştırma
Linkedin Reklamları Pahalı Mıdır?

⚠️ Sorumluluk Reddi: Yukarıda paylaşılan tablo gerçek değildir, platformun potansiyelini anlatabilmek için kullandığım örnek verilere göre hazırlanmıştır. Sonuçlar sektöre ve ülkeye göre değişkenlik gösterebilir.

Fakat LinkedIn reklamları, diğer dijital reklamcılık platformlarına kıyasla genellikle daha yüksek ROI (yatırım getirisi) sağlar. Yukarıdaki tabloda göreceğiniz gibi LinkedIn’de belki daha az tıklama almış ve talep (form) toplamış olsanız dahi, sayıca az olan fakat nispeten daha nitelikli başvurunun satışa dönüşme oranı daha yüksektir.

Bu nedenle, bütçenizi verimli bir şekilde kullanmak ve hedeflerinizi daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmek ve satış sürecine (funnel’a) etki etmek istiyorsanız, LinkedIn reklamları harika bir seçenektir.

Şimdi bu soruyu tekrar soralım, fakat bu sefer doğru şekilde soralım:

— Linkedin reklamları metrik bazında pahalı mıdır?
— Evet.

— Linkedin reklamları sonuç (satış/edinim) başına maliyette pahalı mıdır?
— Hayır.

Linkedin’de bir kampanya oluşturacağınızda ilk olarak bir reklam verme hedefi seçmelisiniz.
Bu seçeneğinize göre kullanabileceğiniz reklam türleri de değişir. Aşağıda bunlara değineceğim.

LinkedIn Reklam Hedefleri

Linkedin reklamlarında 3 temel reklam verme amacı bulunur. Bunlar

  1. Farkındalık (Awareness),
  2. Düşünme / Dikkate Alma (Consideration)
  3. Dönüşüm (Conversions)

Linkedin reklam hedefinizi belirlerken işletme hedeflerinizle uyumlu bir hedef seçmelisiniz.

Bir kampanyanın reklam verme hedefi “dönüşüm” seçildi diye sonucunun da muhakkak dönüşüm olmasını bekleyemeyiz.

Çünkü bir kampanyanın başarılı olabilmesi için 5 ana element bulunur:

  1. (Anlamlı) Reklam Verme Amacı*
  2. Reklam Bütçe ve Süresi
  3. Hedef Kitle (İyi Tanımlanmış)
  4. Vaad (Offer / Hook)
  5. Reklam Kreatifi (Görsel & Metin / Mesaj)

*Seçilme amacı ve beklenen sonuç açık ve net.

Eğer kampanyada beklentiniz etkileşim almak ve aynı anda dönüşüm elde etmek olmamalıdır. Çünkü bir kampanyanın yalnızca bir hedefi olabilir, bu ikisi arasında bir tercih yapıp ona göre uygun bir reklam verme hedefi seçmelisiniz.

Öte yandan bir kampanyanın reklam verme hedefi sırf “dönüşüm” olarak seçildiği için kesinlikle dönüşüm elde edeceğiniz anlamına gelmez. Yanlış düşünülmüş bir kreatif veya yanlış hedeflemeden dolayı beklenen sonuçları elde etmek mümkün olmayabilir.

Biliyoruz ki tüm işletmelerin ana hedefi satış. Tüm reklam platformlarının yalnızca “dönüşüm” veya “satış” reklam verme hedefinde reklam yayınlamak varken diğer reklam hedeflerinin neden uzun yıllardır çevrim içi reklamcılık ekosisteminde olduğunu düşünelim. 💡

LinkedIn’deki 3 Ana Reklam Verme Hedefi ve Türleri

  1. Farkındalık: Marka Farkındalığı.
  2. Düşünme Aşaması: Website Ziyareti (Trafik), Etkileşim, Video Görüntüleme, Mesaj.
  3. Dönüşüm: Potansiyel Müşteri Oluşturma (Lead Generation), İş Başvurusu Toplama, Website Dönüşümü, İş İlanı.
linkedin reklam hedefleri nedir?
LinkedIn Reklam Verme Hedefleri

Seçeceğiniz reklam verme amacına göre Linkedin reklam panelinin size sunacağı reklam modelleri değişir.

Aşağıda her bir reklam verme amacını (objective) tek tek tanıtıp her birisi için kullanabileceğimiz reklam modellerini listeledim.

LinkedIn Farkındalık (Awareness) Reklam Hedefi

LinkedIn marka farkındalığı reklamları, ürün, hizmet veya markanızı tanıtmak için daha fazla kişiye erişmeyi amaçlar. Bu hedefte yalnızca 1 reklam verme amacı bulunur: Marka Farkındalığı.

Marka Farkındalığı

Marka farkındalığı hedefi ürün/marka bilinirliğinizi artırmanıza ve yeni potansiyel müşteriler edinmenize yardımcı olabilir fakat bu tür kampanyalardan dönüşüm değil; bilinirlik ve farkındalık beklenmelidir.

“Farkındalık” reklam verme amacı ile açılan reklamlar daha fazla kişiye daha ucuza erişmeye çalışır.

dijital-sapiens-dijital-pazarlama

Marka farkındalığı kampanya hedefini seçtiğinizde kullanılabileceğiniz reklam modelleri şunlardır:

  • Tek resimli reklamlar
  • Karusel (döngü) reklamlar
  • Video reklamları
  • Etkinlik reklamları
  • Metin reklamları
  • Spotlight reklamları
  • Takipçi reklamları
  • Görüşme (conversation) reklamları
  • Düşünce lideri reklamları
  • Doküman (belge) reklamları

💡 Bağlı TV (Connected TV) reklamları, marka farkındalığı aşamasında bulunan fakat henüz test aşamasında olan bir reklam modelidir. LinkedIn Connected TV (CTV) reklamlarını sadece belirli ülkelerdeki özel bir satış temsilcisi olan reklamverenler kullanabiliyor. Daha fazla bilgi>>>

Farkındalık reklam hedefinde kampanyanın optimizasyon hedefi varsayılan olarak “Erişim” olarak gelir. Eğer farkındalık kampanyasındaki amacınız hedef kitlenizde bulunan daha fazla kullanıcılara erişmek istiyorsanız optimizasyon hedefiniz “Erişim” olarak kalabilir.
Eğer erişim sayısından ziyade hedef kitlenizin aklında kalmak ve hatırlanabilirlik için “gösterim” optimizasyon hedefine geçiş yapmanız gerekir.

Kampanya kurulum ve optimizasyonu ile ilgili diğer yazımda (1 ay sonra yayında) optimizasyon hedefi konusunu detaylıca ele alacağım. Yeni yazılardan haberdar olmak için sağ taraftan bültenime abone olabilirsiniz.

LinkedIn Düşünme Aşaması (Consideration) Reklam Hedefi

Bu hedef, potansiyel müşterilerin karar verme sürecini desteklemeye ve satışlarınızı artırmaya yönelik reklam verme hedeflerini içerir. Bu hedefler aşağıdaki gibidir:

Websitesi Ziyareti (Trafik) Hedefi

Bu reklam verme hedefinde reklamlarınız, ziyaretçilerinizi web sitenize yönlendirir. Böylece ürün veya hizmetleriniz hakkında daha fazla bilgi edinmelerine ve potansiyel olarak bir satın alma işlemi yapmalarına olanak tanır.

Potansiyel satın alma işleminin gerçekleşme ihtimali ise sırf websitesi ziyareti kampanyasıyla kullanıcıyı websitenize yönlendirdiğiniz için değil, kısaca “merhabalaştığınız” için olabilir.

Çevrimiçi reklamlara yeni olanlar için kafa karıştıran bir detaydan da bahsetmek isterim:

— Zaten farkındalık reklamlarında da reklamda bir link olmuyor mu? O zaman neden trafik hedefini kullanayım?
— Farkındalık reklamlarında kampanyanın amacı 1.000 kişiye en uygun maliyetle ulaşmak iken, website trafiği reklamlarında kampanyanın amacı bir tıklamayı olası en ucuz maliyete edinmektir.
— Daha çok kişiye gösterirse zaten tıklamalar her türlü artmaz mı?
— Hayır. Her platformun kendi algoritması, kullanıcıların ne tür ve ne sıklıkta aksiyon aldığını bilir ve hedef kitleniz içerisinde hali hazırda tıklama eğilimi olan bir kişiye reklamı servis eder. Öte yandan platformda vakit geçiren fakat katiyen etkileşimde bulunmayan kişilere ise erişim gibi basit bir reklam hedefiyle gitmekte fayda var.

“Değerlendirme” reklam verme amacı ile açılan (trafik, etkileşim vb.) reklamlar size elde etmeye çalıştığınız sonucu en ucuza getirmeye çalışır.

“Sadece” kampanya hedefinde belirlediğimiz o sonucu, mantıken onunla alakalı başka sonuçları değil.

dijital-sapiens-dijital-pazarlama

Website ziyareti kampanya hedefini seçtiğinizde kullanılabileceğiniz reklam modelleri şunlardır:

  • Tek resimli reklamlar
  • Karusel (döngü) reklamlar
  • Video reklamları
  • Etkinlik reklamları
  • Metin reklamları
  • Spotlight reklamları
  • Mesaj reklamları
  • Görüşme (conversation) reklamları
  • Düşünce lideri reklamları
  • Doküman (belge) reklamları

Etkileşim Hedefi

Adı üzerinde; hedef kitlenizin reklamlarınızla yorum, beğeni, paylaşma, kaydetme ve benzeri şekillerde etkileşim kurmasını amaçlar. Bunu gerçekleştirmek için hedef kitleniz dahilinde hali hazırda platform üzerinde aktif ve etkileşim halinde olan kullanıcılara reklamı gösterir.

⚠️ Bu Reklam Verme Hedefinde En Sık Yapılan Hata: Reklam kreatifinin (görsel ve metin) etkileşime açık olmayışı ve çok uzun ve zayıf bir metne sahip oluşu.

Kreatifin ilgi çekici ve merak uyandırıcı olması kadar etkileşime açık olması da hedeflediğimiz sonucu elde etmemiz noktasında önemli. Bu yazıda daha önce bahsettiğim bir kampanyanın başarılı olabilmesi için gereken 5 faktörden biri olan metin ve görsel hedeflediğimiz sonucu almamızın önüne geçiyor olabilirken, iyi yapıldığında ortalama bir işi de parlatabilir. Büyülü bir etkisi var.

Öneri: A/B Testi.
Metinleri veya görselleri çeşitlendirerek daha iyisini elde etmek için test etmeye devam etmelisiniz.

Etkileşim kampanya hedefini seçtiğinizde kullanılabileceğiniz reklam modelleri şunlardır:

  • Tek resimli reklamlar
  • Karusel (döngü) reklamlar
  • Video reklamları
  • Etkinlik reklamları
  • Mesaj reklamları
  • Görüşme (conversation) reklamları
  • Düşünce lideri reklamları
  • Doküman (PDF) reklamları
  • Takipçi reklamları

Mesajlaşma Hedefi

LinkedIn bu reklam verme amacını 2023’ün son çeyreğinde panele ekledi. Bu reklam verme amacı sadece tek resimli (single image) reklam formatını destekler (şu an için) ve LinkedIn’deki hedef kitleniz görsele tıkladıktan sonra mesaj kutusuna yönlendirilir.

Hedef kitlenizi bir konu ve soru hakkında ısındırmak ve sizin ve ürün veya hizmetleriniz hakkında bir fikre sahip olmalarını sağlamak için kullanabileceğiniz; yani tam olarak “düşünme aşamasına” hitap eden bir reklam verme amacıdır.

Bu reklam hedefinde bir tek Tıkla & Mesaj Gönder (Mesajlaşma) reklamları ile yani tek resimli görsel reklamlarıyla başlayan ve mesaj kutusunda devam eden düşünme aşaması için ideal bir reklam sunar.

Video Görüntülemeleri

LinkedIn video görüntülemeleri reklam verme amacı, videolarınızın daha fazla kişiye ulaşmasını ve daha fazla etkileşim almasını sağlamaktır. Bu hedef, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli iş hedeflerine ulaşmak için kullanılabilir:

  • Marka Bilinirliği: Markanız ve ürün/hizmetleriniz hakkında farkındalığı artırın.
  • İlgi & Etkileşim: Etkileyici bir video ile potansiyel alıcılarınızda ilgi uyandırın ve onları etkileşime geçirin. (Videolar, diğer reklam formatlarına göre daha fazla etkileşim alma eğilimindedir.)
  • Satış / Dönüşüm: Ürün veya hizmetlerinizle ilgilenen potansiyel müşteri ve satın alma sayısının artmasını destekleyin.

Video görüntüleme reklam verme hedefi, işletmelerin videolarını daha fazla kişiye ulaştırmak ve daha fazla etkileşim almak için güçlü bir araçtır.

LinkedIn Dönüşüm (Conversion) Reklam Hedefi

LinkedIn dönüşüm reklam hedefi, işletmelerin dijital pazarlama stratejilerinde önemli bir rol oynar.

Bu hedef, karar verme aşamasını geçmiş (problem, pazar ve ürün farkındalığı olan) potansiyel müşterilerin bilgilerini web sitenizde ve açılış sayfalarında (landing page) bulunan form veya LinkedIn’in kendi formu (Lead Gen. Form = LGF) aracılığıyla edinmek için idealdir.

Dönüşüm aşaması için Linkedin’de aşağıdaki reklam verme amaçları bulunur:

Potansiyel Müşteri Oluşturma (Lead Generation)

Hazır Linkedin formları (Linkedin Lead Gen. Form) aracılığıyla potansiyel müşterilerinizin iletişim bilgilerini toplayabilir ve böylece ürün ve hizmetlerinizle ilgilenen potansiyel müşterilerin sayısını artırabilirsiniz.

Linkedin’in kendi formları, platform içerisinde kayıtlı kullanıcıların mevcut bilgilerini kullanarak daha hızlı ve kolay bir şekilde talep toplamanızı sağlar.

Bu sayede potansiyel müşterilerle doğrudan iletişime geçebilir ve onları satış döngüsüne sokabilirsiniz.

Potansiyel müşteri oluşturma reklam verme hedefini seçtiğinizde kullanılabileceğiniz reklam modelleri şunlardır:

  • Tek resimli reklamlar
  • Karusel (döngü) reklamlar
  • Video reklamları
  • Mesaj reklamları
  • Görüşme (conversation) reklamları
  • Doküman (PDF) reklamları
Linkedin Lead Gen Form (Aday Oluşturma Formu)

O kadar çok adı geçen bu formu bir ön izlemesini paylaşmadan devam etmeyelim… 😉

Örnek Linkedin Aday Müşteri Kayıt Formu (Lead Generation Form)
Örnek Linkedin Aday Müşteri Kayıt Formu (Lead Generation Form)

Website Dönüşümleri

Website dönüşümü hedefi, aslında potansiyel müşteri oluşturma hedefine benzer fakat dönüşümün websitenizdeki dönüşüm olayıyla (form, satış, abonelik vb.) gerçekleştiği dönüşüm kampanyalarıdır.

Özellikle SaaS ürün veya hizmetlerinizi potansiyel alıcılarla buluşturmak ve müşteri sayısını artırmak için idealdir.

Kullanıcının reklamdaki teklif/vaad ile ilgilenip tıklaması ve websitenize / açılış sayfanıza gelmesiyle başlayan bir süreçtir.

Yukarıda başarılı bir kampanyanın sahip olması gereken 5 öğeden bahsetmiştik. Dönüşüm reklam verme hedefinin başarısında bu öğeleri hepsi eşit derecede öneme sahiptir fakat tüm reklam verme hedeflerini ilgilendirmediği için o listede olmayan “açılış sayfası deneyimi/kalitesi” website dönüşümü hedefinde en önemli öğemizdir.

Bu reklam modelinde açılış sayfasının reklamdaki genel iletişim ile paralel olması, vaade kullanıcıyı ikna etmesi ve dönüşüme yönlendirmesi gerekir.

İlginizi çekebilir:

linkedin-donusum-kare

Linkedin İçgörü Etiketi (Insight Tag)

Dönüşüm kurulumu, gerçekleşen dönüşümleri Linkedin’e geri bildirmek, algoritmayı beslemek, web sitenize gelen kullanıcılar dair aşağıdaki gibi iç görülere sahip olabilmek ve kampanyanızın demografik ve firmografik raporlamasını yapabilmek için Linkedin İçgörü Etiketini de kurmuş olmanız gerekir.

linkedin içgörü etiketi ve demografik rapor
Linkedin İçgörü Etiketi: Websitenize gelen kullanıcıların konumu, çalıştığı iş alanı, kıdem düzeyi, deneyim yılı, yetenekleri, iş ünvanı ve ilgilendiği içerikler gibi birçok detaya erişebilirsiniz.

Yetenek Adayları

Bu amacı seçmek için LinkedIn Recruiter erişiminiz olmalı.

Bu reklam verme hedefinde hiç deneyimim yok fakat işletmelerin müşterileriyle değil yetenek adaylarıyla iletişime geçmek ve bilgilerini / başvurularını toplamak için kullanılan bir hedef olduğunu söyleyebilirim.

İş İlanı/Başvuru

İşletmenize nitelikli adayların başvuru yapmalarını sağlamak için iş ilanınızın belirlediğiniz kriterlere uyan Linkedin kullanıcılarının karşısına çıkmasını sağlar. Aşağıda bir örnek paylaşıyorum:

Linkedin'de Öne Çıkarılan (Sponsorlu) İş İlanı
Linkedin’de Öne Çıkarılan (Sponsorlu) İş İlanları

LinkedIn Reklam Modelleri

Buraya kadar farkındalıktan dönüşüme kadar olan tüm kategorilerdeki reklam verme amaçlarını ve bu hedef ile oluşturacağımız kampanyadan bekleyebileceğimiz sonuçları ele aldık.

Bir LinkedIn kampanyası oluştururken kampanya seviyesinde reklam verme amacını, reklam seviyesinde ise reklam formatını / modelini seçeriz.

İşte panelde mevcut olan tüm Linkedin reklam formatları:

linkedin reklam formatları
Daha fazla bilgi almak için: LinkedIn Reklam Formatları

Optimizasyon Hedefi: Linkedin reklam optimizasyon hedefleri reklam verme hedefinize göre değişmektedir.

Reklam Modeli: LinkedIn’de reklam panelinin size sunacağı reklam modelleri, seçeceğiniz reklam verme hedefine göre değişmektedir.

Örneğin; Video görüntüleme hedefiyle açtığınız kampanyanızın altında yalnızca bir reklam formatı bulunur: Video.
Öte yandan talep toplama yani potansiyel müşteri oluşturma hedefinde ise tek resimli reklam, karusel reklam, video reklamı vb. gibi toplam 6 farklı reklam modeli bunulur.

Fakat aynı reklam modeli farklı kampanya hedefleri seçildiğinde farklı görüntüye sahiptir.
Örneğin, aşağıda karşılaştırmalı olarak gösterdiğim gibi, soldaki talep oluşturma (lead gen.) reklam verme hedefiyle açılmış olan reklamda başlığın altında tüm sıra boyunca uzanan bir eylem düğmesi (CTA: Call-to-Action) görüyoruz; diğer trafik/etkileşim hedefiyle açılan kampanyada ise başlığın sağ tarafında…

linkedin dönüşüm ve trafik reklam ön izlemesi buton görünümü
Dönüşüm (solda) ve websitesi trafiği (sağda) reklam modelleri ön izlemeleri.

Linkedin Reklamları Görsel Ölçüleri – En Boy Oranı

Linkedin reklam modellerinden bahsediyorsak platformun hangi ölçülerini desteklediğini ve en boy oranlarını bilmeliyiz.

Eğer sadece masaüstü kullanıcıları hedefliyorsanız, hala yatay görsellerin işe yaradığını söyleyebilirim. Fakat eğer mobil kullanıcıların dikkatini çekmek istiyorsanız kare olan 1:1 en boy oranını veya biraz dikey olan 4:5 oranını öneririm.

Video içinse story’lerden bildiğimiz 9:16’yı kullanabilirsiniz. Akışta çok iyi görünmese bile videoyu açtığımızda tam ekrana geçtiğinden video kullanıcıyı içine çekme / izletme potansiyelini artırıyor böylece.

Ölçüleri ve mobil ekranda nasıl göründüğünü aşağıda görebilirsiniz:

linkedin reklam ölçüleri ve en-boy oranları
Linkedin Reklam Ölçüleri En Boy Oranları

Kampanyanızın kreatif planlamasını yapıyorken mesajınızı en uygun şekilde verebileceğiniz formatı ve ölçüyü seçmeniz gerekir.

Çünkü ekranda kapladıkları alan performanslarını direkt olarak etkileyen bir faktördür. Kendi kampanyalarınızda bunu test ederek sizin için doğru ölçülerin ne olduğunu bulabilirsiniz.

Öte yandan potansiyel müşterilerinizin ve takipçilerinizin Linkedin’i mobil mi yoksa masaüstünde mi kullandığına göre hangi ölçüyü tercih edeceğiniz değişebilir.

Peki bunu nereden mi bileceksiniz? Sorunuz efendim.

Linkedin Anket
Linkedin Anketi

Örneğin, Linkedin mobil uygulaması pek yaygın değilken ve masaüstü kullanıcısı daha fazla iken (hem de insan gözüne daha uygun olan) yatay görsel ve video kullanımı çok yaygındı. Fakat zamanla bunun yerini kare ve dikey hatta tam ekran dikey görseller aldı.

Linkedin Kampanyamda Kaç Adet Görsel Kullanmalıyım?

Linkedin, reklam kreatifi gösterim sıklığını azaltmak ve kullanıcılarını platformda boğmamak için en azından 5 adet görsel ile kampanyanızı başlatmanızı öneriyor.

Şimdi reklam modellerine tek tek değinelim.

Tek Resimli Reklam

Tek resimli (single image) reklamlar, Linkedin’de en sık kullanılan reklam modelidir. Düz statik görselden oluşan reklam modelidir.

Linkedin tek resimli reklam formatında en sık kullanılan görsel ölçüleri şunlardır:

  • Kare 1:1 (1080x1080px)
  • Yatay (1920x1080px)
  • 4:5 oranında dikey (1080x1350px)
  • Dikey (story) 9:16 (1080x1920px)

Hem tek resimli reklam hem de diğer reklam formatlarında reklam oluşturmak için Linkedin sayfasında süper yönetici, içerik yöneticisi veya sponsorlu içerik yayınlayıcı erişimine ve reklam hesabınızda kreatif yöneticisi seviyesinde (veya daha yüksek) erişime sahip olmanız gerekir.

Bu reklam modeli şu reklam verme hedeflerinde kullanılabilir: Marka Farkındalığı, Web Sitesi Ziyaretleri, Etkileşim, Potansiyel Müşteri Oluşturma, Web Sitesi Dönüşümleri, İş Başvuruları.

Tek resimli reklam oluşturmak için statik bir görsel, reklam başlığı, açıklama metni gerekir. Bunun dışında reklam verme hedefinize göre değişen farklı öğeler de bulunabilir, bunlar:

  • Bir Açılış Sayfası URL’si
  • Buton (Eylem Düğmesi)
  • Potansiyel Müşteri Oluşturma Formu

Karusel (Döngü) Reklamlar

Bu reklam formatı, birden fazla görsel veya videodan oluşan kartları tek bir reklamda birleştiren bir reklam formatıdır.

Bu format, bir hikaye anlatmak için yani ürün / hizmetlerinizin farklı yönlerini öne çıkarmak veya daha fazla bilgi vermek için kullanılabilir.

Dönüşüm Reklam Verme Hedefiyle Olışturulmuş Linkedin Karusel (Döngü) Reklam Modeli

💎 İpucu: Bu örnekte gördüğünüz mavi “İndir” butonu yani kreatifin eylem düğmesi bulunuyor çünkü kampanya dönüşüm reklam verme hedefiyle açıldı.
👉 Website trafiği reklam verme hedefi kullanıldığında başlıkların yanında eylem düğmesi görünmez.

Bu reklam modeli şu reklam verme hedeflerinde kullanılabilir: Marka Farkındalığı, Web Sitesi Ziyaretleri, Etkileşim, Potansiyel Müşteri Oluşturma, Web Sitesi Dönüşümü.

Karusel (Döngü) Reklamlarının Özellikleri:

  • Kart Sayısı: minimum 2, maksimum 10 adet olabilir.
  • Görsel Boyutları: Görseller 1080 x 1080 piksel boyutunda olmalıdır.
  • Video ise 30 saniyeden kısa olmalıdır.
  • Metin Sınırı: Her kartın başlığı 25 karakterden ve açıklaması 125 karakterden fazla olamaz.

Video Reklamları

LinkedIn video reklam modeli, işletmelerin LinkedIn’de video içerikleriyle hedef kitlelerine ulaşmalarını ve onlarla etkileşim kurmalarını sağlayan bir modeldir.

Teknik özellikler ve detaylar aşağıdaki gibidir:

  • Video uzunluğu: Videolar 5 saniyeden 30 dakikaya kadar olabilir.
  • Video formatları: MP4, MOV ve WMV formatları desteklenir.
  • Dosya boyutu: Dosya boyutu 250 MB’a kadar olabilir.
  • Altyazılar: Videolara altyazı ekleyebilirsiniz.
linkedin video reklamları ön izleme

Takipçi Reklamları

LinkedIn Takipçi Reklamları, işletmelerin LinkedIn’de daha fazla takipçi edinmelerine ve etkileşim kurmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış dinamik bir reklam formatıdır.

Linkedin - Takipçi Reklamı Ön İzleme
Linkedin – Takipçi Reklamı Ön İzleme

Bu reklamlar, LinkedIn’in masaüstü sürümünde gösterilir ve kişiselleştirme için profilinizde bulunan (şirket logosu, profil fotoğrafı ünvan, sektör ve şirket büyüklüğü gibi) bilgileri dinamik olarak kullanır.

Eğer isterseniz hesap bilgilerinizin bu tür reklamlarda kişiselleştirme amacıyla kullanılmasını kapatabilirsiniz.

Teknik özellikler ve detaylar aşağıdaki gibidir:

  • Başlık: Başlık 70 karakterden fazla olamaz.
  • Açıklama: Açıklama 150 karakterden fazla olamaz.
  • Harekete geçirme ifadesi: Harekete geçirme ifadesi 30 karakterden fazla olamaz.

Spotlight Reklamları

Linkedin’in bir diğer dinamik reklam formatı spotlight reklamlardır. Bu modelde de kişisel bilgilerinizi (ad, soyad, sektör, ünvan, firma adı ve profil fotoğrafı vb.) reklamda üzerinde görebilirsiniz..

Reklam ön izlemesi takipçi reklamlarıyla aynıdır. Genelde platformun geneline göre daha ucuz BGBM maliyetleri vardır.

Spotlight reklamları şu reklam verme amacıyla kullanılabilir: Marka farkındalığı web sitesi ziyaretleri ve iş ilanı başvuruları.

Eğer isterseniz hesap bilgilerinizin bu tür reklamlarda kişiselleştirme amacıyla kullanılmasını kapatabilirsiniz.

Doküman Reklamları

Linkedin doküman reklamları (document ads), LinkedIn mobil ve masaüstü akışında görünen bir sponsorlu içerik reklamı türüdür. Slaytlar, PDF veya e-kitap gibi çeşitli belge türlerini içerir.

Reklamı görüntüleyenlerin daha sonra indirebileceği bir belge yükleyerek onlara bu belgenin istediğiniz kadar sayfasını paylaşıp devamı için kullanıcı bilgilerini sorduğumuz reklam modelidir.

Hedef kitlenizi bir konu hakkında bilgilendirmek, eğitmek amacıyla onlar için değerli olan bir belgeyi, iletişim bilgileri karşılığında paylaştığınız bu reklam modeli, funnel’ın düşünme aşamasındaki müşteriler için idealdir.

Linkedin Doküman Reklamı – Örnek – Ön izleme

Belge Reklamları için Kullanılacak Belgenin Özellikleri

Öğe veya Reklam AlanıÖzellik
Dosya boyutuDosya boyutu 100 MB’ı ve 300 sayfayı geçemez.
Kelime limiti1 milyon
Dosya türüŞu dosya türleri desteklenmektedir: PPT, PPTX, DOC, DOCX ve PDF. Potansiyel müşteri oluşturma hedefi olan reklamlar yalnızca PDF destekler.
Video ve animasyonlarBelgelerdeki videolar ve diğer animasyonlar desteklenmez ve bunun yerine statik görüntüler olarak görüntülenir.
Dokümandaki linkler (küprüler)Belgedeki linkler yalnızca belge indirildiğinde tıklanabilir olacaktır. Köprülerin güvenli olduğundan emin olun.
PDFBirden fazla katmana sahip PDF’ler düzleştirilmeli veya birleştirilmelidir. Birden fazla sayfa boyutuna sahip PDF’ler aynı sayfa boyutuna sığdırılmalıdır.
Belge Reklamları için Kullanılacak Belgenin Özellikleri

Görüşme (Conversation) Reklamları

Linkedin görüşme reklamları (conversation ads) potansiyel alıcılarınız ile mesajlaşma ve derinlemesine etkileşim kurmanıza yarayacak bir reklam modelidir ve buna uygun hazır metin şablonlar sunar. Size fikir vermesi ve ilham açısından değerli olsa da kendi müşteri profilinize ve markanıza göre özelleştirmelisiniz.

Linkedin Görüşme Reklamı Metin Şablonları

Mesaj reklamlarının gelişmiş versiyonu olarak ortaya çıkan ve kısa bir süre de olsa mesaj reklamlarının popülerliğini azaltan ve hatta platformdan kısa bir süreliğine de olsa kaldırılmasına sebep olan reklam modelidir.

Çünkü mesaj reklamlarına kıyasla daha zengin içerik sunuyor; içerisinde birden fazla eylem düğmesi ve bu düğmelerle hem mantıksal kurgular yapabiliyor hem de dönüşüm hedefi seçtiğinizde bu düğmelerden herhangi birisine istediğiniz aşamada bir Lead Gen form ekleyebiliyorsunuz.

Reklam kurulumu bittikten sonra kendinize bir test mesajı atıp önden tüm senaryoları kontrol edebiliyorsunuz.

Aşağıda bir test kampanyası videosu da paylaşıyorum bununla ilgili.

Linkedin Görüşme Reklam Modeli Test Sohbet Ekranı

Mesaj Reklamları

Mesaj reklamları, hedef kitlenizin mesaj kutusunda beliren dinamik ve metin tabanlı reklamlardır.

Reklam, LinkedIn Mesajlaşma alanında hem masaüstü hem de mobil cihazlarda servis edilir.

Mesaj reklam kampanyalarında Avrupa Birliği’nde bulunan üyeler hedeflenemez.

2023 yılında Linkedin bu reklam modelini kaldırdı ve yerine görüşme (conversation) reklamlarını getirdi fakat daha sonra reklam verenlerin talebi üzerine tekrar (Eylül 2023’te) geri getirdiler.

Müşterilerinizin mesaj kutusunda onlara “elevator pitch” olarak bilinen kısa ve etkili ifadeler kullanarak ürün ve hizmetlerinizi anlamlı bir şekilde anlatabilir ve iletişim başlatabilirsiniz.

Mesaj reklamları temelde şunları içerir: Özel bir karşılama mesajı, eylem düğmesi (CTA), ana metin ve sonda yine tekrar eden aynı eylem düğmesi.

Aşağıda mesaj reklam modelinin ön izlemesi ile dinamik alanları kurulum aşamasında ve sonrasındaki halini görebilirsiniz.

Mesajlaşma Reklamı Kurulum ve Ön İzleme
Mesajlaşma Reklamı Kurulum ve Ön İzleme

Eğer kampanya amacı olarak potansiyel müşteri oluşturmayı seçtiyseniz, eylem düğmesi olarak Linkedin Lead Gen formu yerleştirebilirsiniz ve böylece iletişim bilgilerini de alabilirsiniz.

Bu dinamik reklam formatının doğası gereği kişiselleştirme yapabiliriz. Reklamınızı kişiselleştirmeye ise gönderici aşamasından başlamanızı öneririm. Gönderen profiline firma yerine bir insan profili kullanmak alıcıların o mesajı açma ihtimalini artırır.

Gönderici profili olarak marka veya kişisel hesap eklemeyle ilgili detaylara göz atın.

Mesaj içerisinde kullanabileceğiniz diğer dinamik alanlar (Linkedin bunlara makro adını vermiş) ise şöyledir: Ad, Soyad, Şirket Adı, Ünvan, Sektör.

Reklam kurulumuyla ilgili diğer adımlara buradan erişebilirsiniz.

Opsiyonel olarak reklamınıza sadece masaüstünde görünen 300 x 250px ölçülerinde bir banner da ekleyebilirsiniz.

Linkedin Mesaj reklamları sıklıkla Inmail ile karıştırılır.

LinkedIn Mesajlaşma Reklamları ile Inmail Arasındaki Fark Nedir?

Inmail, Linkedin Premium özelliğidir. Premium hesaba sahip bir kullanıcı, bağlantılı olmadığı kişilere mesaj gönderebilir. Mesajlaşma reklamı ise bir kişi veya şirket hesabından, hedeflenen kullanıcıların mesaj kutularına dinamik olarak gönderilen mesajlaşmadır ve manuel olarak müdahale edilemez.
Not: Mesaj tercihleri ayarlarından InMail mesajlarını almayı devre dışı bırakmış üyelere mesaj gönderemezsiniz.
Not 2: Premium ile gelen InMail mesaj sayısı, Sales Navigator veya LinkedIn Recruiter’da InMail mesaj göndermek için kullanılamaz.

Peki Mesajlaşma Reklamları ve Inmail Nasıl Anlaşılır?

Reklam olan mesajda “Sponsorlu” ifadesini görürsünüz, inmail’de ise “Inmail” ifadesi bulunur.

Linkedin Inmail ile Kaç Mesaj Gönderebilirim?

Bunun cevabı kullandığınız pakete göre değişir. Güncel adetler (aylık) aşağıdaki gibidir:
Premium Career: 5
Premium Business: 15
Sales Navigator Core: 50

Tıkla & Mesaj Gönder (Mesajlaşma) Reklamları

Bu reklam modeli Linkedin’in 2023 yılı son çeyreğinde duyurduğu yeni bir reklam verme hedefi ve modelidir. Bu reklam modelini kullanabilmek için “mesajlaşma” reklam amacını seçmelisiniz.

“Tıkla ve mesaj gönder” (İng. click-to-message) reklam hedefinde sadece statik görsel kullanabilirsiniz ve görseliniz, kullanıcılara Linkedin mobil ve masaüstü akışında servis edilir. Kullanıcılar görsele tıkladıklarında LinkedIn’in mesajlaşma ekranına gönderilir.

Bu ekranda tıpkı görüşme (conversation) reklamlarındaki gibi dinamik metne sahip bir mesaj ve eylem çağrısı opsiyonu bulunur.

Mesaj reklamından farklıdır ve daha çok görüşme / sohbet reklamlarına (conversation ads) benzer çünkü içerisinde birden fazla düğme ve bunların arkasında çeşitli koşullara dayalı metinler bulunabilir.

Bu reklam modeli diğerlerinden genel olarak farklıdır çünkü hem akışta bir medya satın alması yaptığımız hem de akabinde derinlemesine ve daha kişisel bir alanda etkileşimimizi devam ettirebileceğimiz bir reklam modeli.

Linkedin Mesajlaşma Reklam Modelindeki Mesajlaşma Reklamı
Linkedin Mesajlaşma Reklam Modelindeki Mesajlaşma Reklamı

Bu reklam için kullanılabileceğimiz eylem düğmeleri: Bizimle İletişime Geçin, Daha fazla bilgi, Demo Talep Et, Mesaj Gönder, Sohbet Başlat.

Lead Gen Formları, şu anda bu reklam modelinde kullanılamamaktadır.

Etkinlik Reklamları

Farkındalık, website ziyareti ve etkileşim reklam verme amacıyla açılan kampanyalarda kullanabileceğimiz etkinlik reklamlarını Linkedin’deki etkinliğinizi öne çıkarmak, daha fazla kişiye ulaştırmak ve katılımcı sayısını artırmak amacıyla kullanılır.

Bu reklam modeli diğer tüm reklam türleri arasında kurulumu en kolay olanıdır; sadece sayfanızla ilişkilendirilmiş olan etkinliği seçip “sponsorla” düğmesine basıyoruz ve voila!

Linkedin Etkinlik Reklamı

Metin Reklamları (Text Ads)

Kreatif türü: Statik kare görsel. Minimum 100 x 100px
Reklam başlığı: 25 Karakter
Reklam Açıklama Metni: 75 Karakter
Yönlendirme Seçenekleri: İstediğiniz bir URL veya Linkedin şirket (veya kariyer) sayfası

Linkedin Metin Reklamları
Linkedin Metin Reklamları Örnek

Diğer reklam modellerine göre en ucuz reklam modelidir fakat biraz problemli denebilir. Çünkü neredeyse kimse bu reklamları tam anlamıyla görmüyor ve sonuç olarak tıklamıyor.

Yine de bu reklam modelini bilerek ve gösterim almak amacıyla planlarsanız BGBM’yi gayet ucuza mal edebilirsiniz. Fakat yazıda sıkça dile getirdiğim gibi eğer yanlış reklam verme amacı veya optimizasyon hedefi seçerseniz, bir tıklamaya 40$ ödeyebilirsiniz.

Önerim marka farkındalığı reklam verme hedefinde ve gösterime göre optimizasyon, veya trafik reklam verme hedefinde otomatik veya manuel TBM. (Mümkün olan en düşük CPC manuel teklifini öneririm fakat sıkı monitör etmeniz gerekir.)

LinkedIn Reklam Ajansı

Linkedin’in 1 milyarı geçen kullanıcı sayısı, işletmelerin potansiyel müşterilerle iletişim kurması, etkileşim yaratması ve dönüştürmesi için platformu işletmeler için ideal kılıyor.

Bu kadar kullanıcı arasında sizin hedef kitlenize ulaşmanız için LinkedIn birçok araç sunuyor olsa da bu araçların gerçek potansiyeli onları gerçekten kullanabilme kabiliyetinde ve biriken deneyimde yatıyor.

Platform dinamiklerine ve reklam modellerine hakim bir ajans ile çalışmanız bilgiye ve veriye dayalı kararlar almanızı ve deneyimlerinden faydalanmanızı sağlar.

Linkedin reklam ajansları, kampanyanız doğrultusunda ve platform dinamiklerine uygun olacak şekilde doğru reklam verme hedefi, en etkili teklif stratejisi seçimi, iletişim ve kreatif hazırlıklarının yanı sıra hedef kitlenize ve pazarlama hedeflerinize ulaşmanız için destek olur; zaman ve bütçenizi daha verimli yönetmenizi sağlar.

LinkedIn reklamcılığına odaklanan bir ajans, LinkedIn reklam panelinin sunduğu hedefleme yöntemlerini maksimum verimlilikte kullanarak markanızla etkileşime geçme olasılığı yüksek olan karar vericiler ve (kararı) etkileyicileri hedefleyen özel kampanyalar hazırlamanıza yardım eder.

Bunu Dışında bir LinkedIn Reklam Ajansının Görevlerini Şöyle Sıralayabiliriz:

  • Hedef kitlenizi tanımlama
  • Hedef kitlenize uygun kreatif (görsel ve metin) oluşturma
  • Doğru reklam amacını ve reklam modellerini seçme
  • Doğru teklif stratejileri seçme
  • Etkili reklam kampanyaları oluşturma
  • Kampanyalarınızın performansını izleme ve optimize etme
  • Kampanyalarınızı raporlama ve iyileştirme
  • İç görüler ile geçmiş kampanya deneyimini(zi) veriye çevirme

Mochatouch: LinkedIn Reklam Partneriniz

LinkedIn pazarlama planınızı birlikte kurgulamak ve uygulamaya dökebilmek için markanızın hem organik hem de ücretli reklamlar yolculuğunuza LinkedIn’in nabzını anlayan bir ajans ile başlayın.

Benim de bir parçası olduğum Mochatouch ekibi, hedef kitlenizin ilgi odağındaki esansı yakalarken markanızın benzersiz hikayesini yansıtan ve ilham veren kampanya kurgusu (kreatif, metin, reklam vb.) oluşturur. Reklam çabalarınızın sadece görülmesini değil, aynı zamanda karşı tarafa geçmesini sağlayarak markanız için etkileşim ve potansiyel alıcı fırsatlarına yol açar.

Mochatouch ile ortak olun ve işinizi ileriye taşımak için LinkedIn’in gücünden yararlanın.

LinkedIn Reklam Ücretleri

LinkedIn reklam ücretleri, seçtiğiniz reklam modeline, hedefleme seçeneklerinize ve reklam bütçenize bağlı olarak değişir.

Türkiye için Linkedin reklam ücretlerine dair bir benchmark / ölçüt paylaşmak gerekirse:

linkedin reklam maliyetleri benchmark 2024
Linkedin Reklam Ücretleri – 2023 Yılına Ait Yaklaşık 10 Hesabın Ortalaması Değerlerdir.

⚠️ Sorumluluk Reddi: Yukarıda paylaşılan tablo ortalama değerlerdir. Platformda her reklamverenin alacağı sonuçlar sektöre, ülkeye, reklam amacına, modeline ve yöneten kişini bilgisine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Reklam maliyetlerini etkileyen bazı faktörler şunlardır:

  • 🔄 Reklam Modeli: Doğası gereği bazı reklam modelleri diğerlerine göre daha ucuzdur. Örneğin, Linkedin metin reklamları genellikle görüntülü reklamlardan daha ucuzdur. Video reklamları ise daha pahalı olabilir. Linkedin reklamları pahalı mı ucuz mu olduğunu yukarıdaki diyalogta aktarmıştım.
  • 🎯 Hedefleme: Daha dar bir kitleye hitap eden reklamlar, daha geniş bir kitleye hitap eden reklamlardan daha pahalı olma eğilimindedir.
  • 💵 Reklam Bütçesi: Daha yüksek bütçeli reklamlar, daha düşük bütçeli reklamlardan daha fazla gösterim alabilir.
  • Alaka Düzeyi: Hedef kitlesinin ilgisini çekmeyen, alakasız reklamlar daha az etkileşim ve tıklama alarak daha sınırlı sayıda sonuç getirir ve sonuç başına maliyetin artmasına sebep olur.
  • 💰 Erişim Maliyeti: Hedeflediğiniz kişiler muhtemelen diğer reklamverenler tarafından da hedeflendiği için platformda geçirdikleri kısıtlı sürede onların akışında reklamlarınızı yayınlamanın maliyeti çok yüksek olabilir.
  • 👥 Doymuş Pazar / Rekabet: Hedef kitleniz sektörünüze ait dönemsel bir zaman aralığında çok fazla reklamveren tarafından sıkça reklama maruz kalmış ve dönüşümünü rakiplerinizden birinde tamamlamış olabilir.
  • 🪪 Aktif Kullanıcı: Hedef kitleniz platformda çok aktif değilse, sıklığın ve gösterimlerin artmasına karşın erişimin sınırlı oluşundan dolayı BGBM maliyeti sürekli artış gösterir. Artan BGBM TBM’yi de artırır.

Sonuç

Günümüzde bir işletme sahibinin veya satış / pazarlama yöneticisinin bu mecrayı şirketin büyüme planının bir parçası haline getirmemesi için bir sebep göremiyorum.

Belki kitlesinin mecrada aktif olmayışı (ve bundan %100 eminsek) olabilir. Nadiren de olsa bazı sektörlerin hedef kitlesi bu mecrada kısıtlı olabiliyor veya hiç aktif olmayabiliyor.

Fakat kitleniz buradaysa ve sizin onlara söyleyecekleriniz varsa, onlarla bağlantı kurma ve iletişime geçme noktasında Instagram’da paylaştığınızı kurumsal (ve sıkıcı) bir dilde söylemekten fazlasını yapın; hem profesyonel hem de doğal olun. Ve buna bugün başlayın.

Sürecinizi hızlandırmak içinse organik çalışmaların yanı sıra LinkedIn sponsorlu reklamları da hem kişisel markanızı oluşturma hem de işletmeniz için değerlendirin.

About the Author

Gökhan Coşkun

Dijital Pazarlama Profesyoneli

Merhaba, ben Gökhan. Dijital Sapiens'te Google botları ve algoritması için değil, dijital pazarlama uzmanları ve işletmeler için faydalı içerikler üretiyorum. Dijital pazarlama ekosistemi, temelleri ve güncellemelerine dair haber, duyuru ve bilgiler paylaşıyorum.

View All Articles