Facebook, çevrimiçi reklam aracı olan Reklam Yöneticisinde hem sektörel değişimlere göre reaktif olarak hem de reklamcılık ekosisteminin dinamiklerine göre proaktif olarak çeşitli güncellemeler yapıyor.
Sebebi ne olursa olsun Facebook’un kullanıcılar ve reklam verenlerin ihtiyaç ve taleplerine göre sürekli değişmesi ve uyum sağlaması gerekiyor.
Facebook reklamları birçok senaryoda dijital pazarlama stratejimizin bir parçasıdır.
Çok fazla değişenin olduğu bir masada kartları doğru dağıtabilmek ve doğru bir strateji oluşturabilmek için güncellemeri takip etmek ve güncel kalmak zor olabilir, biliyorum.
Bu yazıda son dönemde gerçekleşmiş Facebook (Meta) reklam güncellemelerini kendim için incelerken sizin için de bir içerik derledim. Eminim işinize yarayacaktır.
Bu derlemede şu güncellemeleri ele aldım:
- Detaylı Hedeflemede Kısıtlamalar [Ocak 2022]
- 18 Yaş Altına Hedefleme Kısıtlaması [Ağustos 2021]
- “Kullanıcıya Göre Metni Optimize Et” Özelliği [Haziran 2021]
- Instagram Reels Reklamları Herkese Açıldı [Nisan 2021]
- iOS 14.5 Güncellemesi ve Facebook Reklamlarına Etkisi [2021]
- Otomatik Uygulama [app] Reklamları Duyuruldu [Eylül 2020]
- %20 Metin ve Görsel Oranı Kuralı [2020]
Keyifli okumalar.
Detaylı Hedeflemede Kısıtlamalar [Ocak 2022]
En yakın tarihli olan güncellemelerden eskiye doğru gidelim.
Facebook, 9 Kasım 20221’de yayınladığı haberde bazı hassas konulardaki detaylı hedefleme seçeneğini 19 Ocak 2022’de kaldıracağını duyurdu. Bu tarihten itibaren artık hedeflenemeyecek olan seçenekler şöyle:
- Sağlık konuları (örn; göğüs kanseri farkındalığı)
- Cinsel yönelim (örn; LGBT)
- Dini gruplar & yönemlimler (örn; Mezhepler)
- Siyasi görüşler, sosyal meseleler, organizasyonlar ve toplumsal bazı konular (örn; siyasi parti veya aday).
Bu düzenleme sonrası reklamlarınızda bu hedef kitleleri hariç tuttuysanız reklamlarınız durdurulacak; hedeflediyseniz de reklamlarınızdan bu kitleler kaldırılarak reklam yayını devam edecek.
Facebook eğer bu kitleleri hedefleme veya hariç tutma listesinde tutuyorsanız şu hedefleme türlerini öneriyor:
- Geniş hedefleme (yaş, cinsiyet, konum gibi)
- Özel hedef kitle (müşteri listeniz gibi)
- Benzer hedef kitleler (kullanıcılarınıza benzeyen kitleler)
- Hedefleme Genişletmesi
18 Yaş Altına Hedefleme Kısıtlaması [Ağustos 2021]
Facebook’un Ağustos 2021’de devreye aldığı bu kısıtlama aynı zamanda bir gizlilik güncellemesi olarak yayınlandı.
Kısaca; gençler (18 yaşın altındaki kullanıcılar) ilgi alanı ve çevrimiçi davranışlarına göre hedeflenemeyecek.
Bu kısıtlama ne anlama geliyor?
Dünya genelinde artık sadece 18 yaşından büyük (bazı ülkelerde 20 ve 21 yaşından büyük) kullanıcıları ilgi alanı veya davranış seçenekleriyle hedefleyebileceksiniz.
Sadece yaş, lokasyon ve cinsiyete göre yani bir hayli geniş hedefleme ile halen bu yaş grubunu hedefleyebilirsiniz.
Eğer hedef kitleniz belirli bir ilgi alanındaki gençlerden oluşuyorsa hedefleme seçenekleriniz artık sınırlı.
Facebook neden böyle bir güncellemeye ihtiyaç duydu?
Facebook, pazarda son dönemde yaşanan güvenlik ve gizlilik hareketliliğine cevap olarak aldığı bu aksiyonla ayrıca yeni duyurduğu metaverse girişimi için platformda gençler için güvenli bir deneyim yaratmak istiyor.
“Kullanıcıya Göre Metni Optimize Et” Özelliği [Haziran 2021]
Facebook, Haziran 2021’de “Kullanıcıya Göre Metni Optimize Et” özelliğini duyurdu.
Nasıl Çalışıyor?
Bu yeni özellik, reklamlarınızın başlıklarını ve açıklamalarını otomatik olarak kullanıcıya göre optimize ediyor. Facebook algoritması makine öğrenimiyle, kullanıcının tepki vereceği / aksiyon alacağı en uygun formatı tahmin ediyor ve buna göre bir başlık & açıklama kombinasyonu gösteriyor. Bir yerden tanıdık geliyor mu? Evet, tıpkı Google duyarlı arama ağı reklamlarındaki gibi çalışıyor.
Karışıklık olmasın diye belirtmekte fayda var: Facebook’un 2019’da eklediği çoklu metin varyasyonlarına benziyor fakat aynı değil.
Çoklu metin varyasyonu özelliği tıpkı Google duyarlı arama ağı reklamlarında olduğu gibi başlıklar veya açıklamalar arasından kullanıcı davranışlarına en uygun olan varyasyonu gösteriyorken kullanıcıya göre optimize et özelliği reklamdaki metin, başlık, açıklama metinlerinin yerini değiştiriyor.
Diyelim ki başlığınız “Bayram İndirimi” ve açıklamanız ise “Bayrama Özel %50 İndirim”. Seçilen kullanıcılar için, Facebook algoritması ikisini değiştirmeye ve önce açıklamayı göstermeye karar verebilir.
Facebook reklam yöneticisinde yeni bir reklam kurarken “Kullanıcıya Göre Metni Optimize Et” butonunu etkinleştirmeniz yeterli.
Instagram Reels Reklamları Herkese Açıldı [Nisan 2021]
TikTok sosyal medya dünyasına tam da videonun yükselişte olduğu bir dönemde girdi ve bu kısa video trendini bir çığ gibi büyüttü.
Instagram da bu hype trenine binip bu trende katılmaya karar verdi ve Ağustos 2020’de Instagram Reels‘i kullanıcılarına sunmaya başladı.
Bu özelliğin kullanıcılar tarafından sevilmesinin ardından Facebook, bu sefer Nisan 2021’de Reels reklamlarını seçili ülkelerde (ABD, İngiltere, Fransa ve Kanada) test etmeye başladı.
Bu modelin işletmelere çeşitli hedefleri doğrultusunda olumlu sonuçlar getirmesinin ardından Reels reklamları Haziran 2021’de tüm dünyadaki reklamverenlerin kullanımına açıldı.
Instagram Reels reklamları yeni kitlelere ulaşmanın yeni bir yolu. Erişim stratejileri için çok uygun fakat bununla sınırlı değil. Reels büyümeye devam ettikçe, reklam güçleri aynı anda artacaktır.
Reels videoları Temmuz 2021’den beri 60 saniyedir. Reels reklamları ise en fazla 30 saniye uzunluğunda olabilir.
iOS 14.5 Güncellemesi ve Facebook Reklamlarına Etkisi [2021]
Bu başlıkta değineceğim konu aslında Facebook tarafından planlanmış bir güncelleme değil, harici etkenlerden etkilenen platformunu reforme ettiği reaktif bir güncelleme serisidir.
iOS 14.5 güncellemesi Facebook reklamlarını nasıl etkiledi?
Tüm Apple cihazlarda, uygulamaların kullanıcıyı tanımlamasına ve izlemesine yardımcı olan IDFA (identifier for advertisers) adlı bir numara bulunur. Bu numara, izlenen veriler sayesinde kişiselleştirilmiş reklamlar görmemizi sağlar.
Ancak Apple, “Uygulama Takip Şeffaflığı” kapsamında, iOS 14.5’te kullanıcılarından IDFA verisine erişen uygulamaların takip edebilmesi için izin isteyen bir bildirim (notification) çıkardı.
Bu minik bildirim ekranı, kullanıcılara mobil cihazlarından ulaşmaya çalışan tüm pazarlamacıları etkiledi ancak en çok da mobil uygulama reklamı yapan pazarlamacıları / reklamverenleri etkiledi.
Facebook buna karşın nasıl bir hamle yaptı?
Facebook, reklam verenlerin reklamlarından maksimum verim alabilmesi için bu güncellemeye karşın bir seri düzenleme ve geliştirmeler yayınlandı.
Tüm bunlar Facebook’ta reklam vermeyi çok ama çok zorlaştırdı. Tüm eksik veriler nedeniyle, Facebook reklam kampanyaları eskisi kadar optimize edilmiyor.
iOS 14.5 güncellemesiyle oluşan verilerdeki eksikliği kapatmak için Facebook CAPI dışında yeni birtakım performans, raporlama ve ölçümdeki boşlukları dolduracak bazı özellikler duyurdu:
- Domain doğrulama
- Toplu Olay Ölçümü
- Dönüşmü API’si (CAPI)
- Görüntüleme ilişkilendirmesi değişikliği (7 günlük tıklama ya da 1 günlük görüntüleme ilişkilendirmesi aralığı varsayılan oldu, 28 günlük tıklama, 28 günlük görüntüleme ve 7 günlük görüntüleme kaldırıldı.)
Domain Doğrulama ve Toplu Olay Ölçümü
Konuyla ilgili ilk iki maddenin (domain doğrulama ve toplu olay dönüşümü) nasıl yapılacağına dair elle tutulur tek Türkçe videoyu paylaşıyorum. Mustafa beyin emeğine sağlık.
Dönüşüm API’si (CAPI)
Dönüşüm API’si, (CAPI) Facebook tarafından geliştirilen ve reklamverenlerin müşteri eylemlerini doğrudan Facebook’a ileten API’dir. CAPI, reklamverenlerin Facebook reklam kampanyalarının performansını, ölçümünü ve veri toplamasını iyileştirmelerine yardımcı olmak için Facebook Pixeli ile birlikte çalışır.
Facebook Dönüşüm API‘si (Conversion API = CAPI olarak da bilinir) ile dönüşüm izleme, istemci tarafından sunucu tarafına taşınır. Yani CAPI, çeşitli platformlardan topladığınız verileri direkt Facebook Reklam Yöneticisi’ne göndermenizi sağlar.
CAPI’nin sunduğu sunucu üzerinden takip (server-side-tracking) sayesinde websitenizdeki kullanıcı eylemlerini izleme (tracking) ve bunları Facebook kampanyalarıyla ilişkilendirme daha doğru veriye dayalı olarak gerçekleşir. Çünkü Facebook Pikseli, tarayıcılar ve gizlilik kontrolleri tarafından engellendiğinde bile CAPI, dönüşümleri izleyebilir.
Facebook Pikseli ile olay ve dönüşüm verilerini toplarsınız. CAPI işe dahil olunca müşteri ID’leri veya satın alma etkinlikleri (purchase event) gibi diğer davranışsal verileri kendi veriniz olarak toplamış olursunuz.
Otomatik Uygulama [app] Reklamları Duyuruldu [Eylül 2020]
Facebook’ta uygulama reklamı yapmak istiyorsanız, işte bilmeniz gereken bir güncelleme!
Eylül 2020’de Facebook, Otomatik Uygulama Reklamlarını (Automated App Ads) yayınladı.
Bu özellik, uygulama reklamverenlerinin en yüksek performans için optimize edilmiş tam otomatik kampanyalar oluşturmasına olanak tanır ve bunu başarmak için makine öğrenimini kullanır.
Facebook’un standart Manuel Uygulama Reklamları ile Otomatik Uygulama Reklamları arasında nasıl bir fark var peki?
Manuel Uygulama Reklamlarında, tek bir kampanyada birden fazla reklam setiniz ve reklamınız olabilir. Bunun yanı sıra, reklam öğelerini ve kombinasyonlarını manuel olarak test etmeniz gerekir.
Otomatik Uygulama Reklamlarında tek bir kampanyada yalnızca bir reklam setiniz ve bir reklamınız olabilir. Kurulumu daha kolaydır.
Ayrıca dinamik reklam test özelliği, farklı reklam öğesi kombinasyonlarını otomatik olarak test etmenizi sağlar. Tek yapmanız gereken olabildiğince video, resim ve beş başlık ve açıklama girmek.
Otomatik Uygulama Reklamlarının en büyük dezavantajı ise yaş, cinsiyet, demografi ve ilgi alanları ile hedefleme yapılamamasıdır. Sadece ülke, dil ve işletim sistemine göre hedefleme yapılabilir.
%20 Metin ve Görsel Oranı Kuralı [2020]
Bu nispeten eski bir değişiklik (Eylül 2020) ve pratikte bu kurala göre görseller hazırlamıyoruz artık. Reklam yayını kabul ediliyor ve yayına alınıyor. Her şey yolunda gibi…
Fakat bu başlığı bu yazıya dahil etmemin bir amacı var: Facebook, en iyi performans için %20 kuralını kaldırsa da bunu genel bir öneri olarak birçok ilgili makalesinde belirttiği için dikkate almanızı öneririm.
Facebook’a göre, metnin daha az yer kapladığı reklamlar, daha çok kapladığı reklamlara göre daha iyi performans gösterme eğilimindedir.
Hatta Facebook reklamlarınızın erişimini durdurmaz fakat sınırlayabilir.
Sonuç
Dijital pazarlama başlıklı genel yazımda bahsettiğim güncel kalmanın önemi kendini her fırsatta gösteriyor. Değil 2 yıl, 2 gün bakmadığınızda suçu “aa bak köftehora yine algo değiştirmiş” diyerek mecraya attığımız bir noktaya geliriz.
Muhasebe veya terziliğe dair 10 yıl önceki kural ve yöntemler hala geçerliliğini koruyorken, dijital pazarlamada 2-3 sene önceye ait bilginizle ilerlemek pek mümkün değil.
Kaynaklar:
- Udonis.com (İngilizce)
- SocialMediaToday.com (İngilizce)
- Social-Stand.com (İngilizce)
- Facebook Developers (İngilizce)
- Facebook İşletme Yardım Merkezi (Türkçe; iOS 14.5 Güncellemesine Dair)
- Otomatik Uygulama Reklamları (Türkçe)
- iOS 15 güncellemesi ve e-posta pazarlamasına dair yazı:
https://www.cm.com/tr-tr/blog/apple-ios15-guncellemesi-eposta-pazarlamayi-nasil-etkileyecek/
Yazıyı beğendiniz mi? Tek tıkla bu yazıyı değerlendirin: