Google Ads (Google AdWords), online reklam denince akla ilk gelen ve en sık kullanılan çevrimiçi reklam araçlarındandır.

Neden Tercih Edilir?

Birçok işletme için dijital pazarlama faaliyetlerinin önemli bir bölümünü oluşturan Google Ads arama ağı reklamları kullanıcı niyetinin daha anlaşılır olduğu reklam türü olduğu için sıklıkla tercih edilir. Kullanıcı niyeti arama reklamlarında önemlidir.

Kullanıcı Niyeti Derken?

Kullanıcı niyeti, bir arama terimi üzerinden kullanıcının gerçekleştirmeye çalıştığı eyleme dair sinyaller barındırır. Bu sinyallere dayalı olarak kullanıcının gerçekleştirmeye çalıştığı aksiyonu tahmin edebiliriz.

Kullanıcı niyetine dair daha detaylı olarak yazının ilerleyen bölümlerinde bahsedeceğim.

📝 Yayınlanma Tarihi: 24 Eylül 2023
🔔 Son Güncelleme: 26 Temmuz 2024


Bu yazıda aşağıdaki problemlere dair endirekt ve direkt etkili olacak Google Ads optimizasyon ipuçları paylaşacağım.

Google reklam kampanyalarından beklediğiniz sonuçları elde edemiyorsanız ve sonuçlar tatmin edici değilse, bunun arkasında genelde 4 temel neden bulunur:

  1. Bütçeniz Yetersizdir = Kitleniz Niştir / Rekabet Yüksektir
  2. Hesap ve Kampanya Kurgunuz Doğru Değildir.
  3. Yanlış Reklam Stratejisi (optimizasyon hedefi) Kullanıyor Olabilirsiniz.
  4. Optimizasyon Yapmıyor veya Hatalı Yapıyor Olabilirsiniz.

Paylaşacağım bazı reklam optimizasyon ipuçları basit görünebilir fakat bu temel uygulamaların dahi yapılmadığı bir hesabın sonuç getirmesi, gelişmesi ve büyümesi pek mümkün değil.

Bir Google Ads hesabında optimizasyon yapıldığında bütçeniz daha verimli kullanılmış olur ve böylece harcanan paralar “masraf” değil “yatırım” hanesine girer.

⚠️ Eğer hesabınızı kendiniz yönetiyorsanız; “Google Ads reklam optimizasyonu” adı altında bazı düğmelere basıyor, Google’ın her önerisini kabul ediyorsanız, burada kazanan siz değil, Google olur.

Yanlış optimizasyon hedefinde 1.000TL yerine doğru optimizasyon hedefinde 500TL harcayarak benzer sonuçlar elde edebilirsiniz.

Google Ads reklamları optimizasyonuyla ilgili sadece 1 kaynaktan değil, çeşitli kaynaklardan faydalanmanızı tavsiye ederim. Bu minvalde Google’ın dokümanlarını ve/veya bu blog yazısını okumanızı öneririm.

Fakat bir uzman olarak Google’ın Optimizasyon skorunu (opti-score) dikkate almanızı önermem.

Eğer Google Reklamlarının Pahalı Olduğunu Düşünüyorsanız, Google Önerilerini Uyguladıktan Sonra Maliyetlerinize ve Sonuçlara Bir Daha Bakın…

💸
Google Ads Optimizasyonu Puanı (opti-score) Nedir?

Google Ads’teki Optimizasyon skoru, tıpkı bozuk saat gibi nadiren de olsa doğruyu gösteren bir puan sistemidir. Eğer amacınız Google’ın para kazanmasıysa hepsini kabul edip 100 puanı elde edebilirsiniz. Tebrikler! 👏
Peki hepsini ret ederseniz de yine 100 puan alabileceğinizi biliyor muydunuz?
Eğer amacınız 100 puan almaksa, benim de size puanım: 💯

Google Ads Optimizasyonu Puanı Kaç Olmalı?

0 ile 100 arasında bir değer olduğu sürece umurunuzda olmamalı. 😂
Google’ın bu ürünleri (reklam ve arama motoru) para kazanmak üzere bizlere sunduğunu aklımızdan çıkarmayalım.

Hesabınızı ister siz yönetiyor olun ister hizmet aldığınız bir ajans yönetiyor olsun, işi takip etmek ve doğru sorular yöneltebilmek için bu yazıdan faydalanabilirsiniz.


Google Ads Reklam Optimizasyonu

Google Ads Optimizasyonu Nedir?

Google Ads reklam optimizasyonu, işletme hedefleriniz doğrultusunda arama ağı veya görüntülü reklamların kontrolü, hata tespiti, iyileştirme, negatif/hedef anahtar kelime düzenlemeleri, hesap/reklam denetimi ve bunlar ışığında yapılan bütün optimizasyonları kapsar.

Google Ads Optimizasyonu Ne Değildir?

Google optimizasyonu skorunu 100’e yaklaştırmak değildir.

Yeteri kadar Google opti-skor diss’lediğimize göre artık asıl konuya geçebiliriz. 😉 Bu yazıda hem kendi optimizasyon işinizi yapmanız hem de bunu yapan ajansla işinizi geliştirebilmeniz için belki basit ama temel ipuçları var.

Peki neden bilgisayar işinden anlayan dayıoğlu yerine sana emanet edelim bütçemizi ve reklam hesaplarımızı?

🤔

Ben Kimim?

Bu soruyu sormanız çok doğal.

Adım Gökhan. CV niteliğinde olan ve sıkça paylaşımlar yaptığım Linkedin Profilime buradan ulaşabilirsiniz.
Gokhan Coskun - Daha Fazla İcerik
🎯 Markaların potansiyel müşterilerine, büyüme hedeflerine ulaşması ve sonuç almaları için sosyal medya, arama ağı reklamları ve SEO’yu kullanarak çok kanallı dijital stratejiler geliştirmelerine yardımcı oluyorum.

8 yılı aşkın dijital pazarlama kariyerim boyunca birçok farklı ölçekte onlarca markanın reklam hesaplarını yönettim.

Yerel ve global firmaların aylık 5.000TL ile 70.000USD arası değişen Google Ads ve çeşitli sosyal medya (Meta, TikTok, SnapChat, Twitter) reklam bütçelerini en verimli şekilde kullanmalarına yardım ediyorum.

Markaların reklam getirilerini maksimum seviyeye çıkarmak amacıyla, strateji oluşturulmasından bütçe önerilerine, teknik hazırlık ve kurulumdan kampanya optimizasyonuna kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyorum.

Bu yazıda paylaşacağım Google Ads Arama Ağı Reklam Optimizasyon Önerileri bu deneyime istinaden edindiğim bilgiye dayalı önerilerdir.

Evet, sizin de damdan düşmenize gerek yok! 😄

Google Ads Reklam Optimizasyonunda Sık Yapılan Hatalar ⤵

  1. 🚫 Yanlış / Verimsiz Anahtar Kelimeler
  2. ⛔ Yanlış Eşleme Türleri
  3. 📌 Arama Terimleri Raporu
  4. 🔻 Düşük Kalite Puanı
  5. ❓ Arama Ağı İş Ortakları ve Arama Ağındaki Görüntülü Reklam Ağı
  6. ❌ Yanlış Google Ads Hesap Yapısı
  7. 🎁 Bonus: Bir Kampanyaya Birden Fazla Dönüşüm Atama

Bunların bazıları çok basit gibi görünse de, dikkat edilmediğinde yüzler hatta binlerce lira gereksiz harcamaya sebep olabilir ve reklam yatırımınızdan yeterli dönüşüm alamazsınız.

Yanlış / Verimsiz Anahtar Kelimeler

Bu hatanın sebebi çok bariz: yanlış kelimelere reklam verirseniz, web sitenize yanlış türde (ürün ve hizmetlerinizle ilgilenmeyen) ziyaretçiler getirmiş olursunuz, işin kötüsü de bunun için para vermiş olursunuz.

Tüm bu yazı boyunca örnek olarak; bir CRM yazılımı firması (Örnek CRM A.Ş.) olduğunuzu varsayalım, rakibinizin ise Rakip CRM Ltd. Şti.

➜ Siz eğer rakibinizin yazılımının login (giriş) sayfasına erişmeye çalışanlara ve müşteri hizmetlerine veya sizde olmayıp onların pazar avantajına sahip olduğu bir ürün/özellik ile ilgili reklam gösteriyorsanız, bundan sonuç beklemek bu biraz beyhude bir beklenti olur.

➜ Siz eğer rakibinizin yazılımının login (giriş) sayfasına erişmeye çalışanlara ve müşteri hizmetlerine veya sizde olmayıp onların pazar avantajına sahip olduğu bir ürün/özellik ile ilgili reklam gösteriyorsanız, bundan sonuç beklemek bu biraz beyhude bir beklenti olur.

💡 İpucu #1

Rakiplerinizi hedeflediğinizi varsaydığımız bir senaryoda “giriş”, “login” gibi kelimeleri negatif kelime olarak ekleyerek rakiplerinizi hedeflemeye devam ederken onların mevcut kullanıcılarını reklamlarınızdan hariç tutabilirsiniz.

💡 İpucu #2

Özel bir strateji planı veya kampanya kapsamında rakiplerinizin ürün ve hizmetlerini kullananları hedeflemek için ise “giriş”, “login” gibi kelimeleri hedefleyip bu kitleye özel reklam metinleri hazırlayıp rekabete girebilirsiniz.

🤔 Peki bu ipuçlarında neden 2 farklı şeyi öneriyorum?
➜ Çünkü bu sizin nasıl bir strateji izlediğinize göre değişebilir.
➜ Stratejinizi belirleyen faktörlerden birisi de bütçedir.

Anahtar Kelimeler & Kullanıcı Niyeti

Kullanıcı niyetini örneklemek için sırasıyla şu 3 kelime öbeğine göz atalım:
“crm nedir”:
Bu öbeğin genel bir bilgi edinme amaçlı olduğunu ve pazarlama hunisinin üst kısmına ait bir kelime öbeği olduğunu varsayabiliriz.
“en iyi crm yazılımları”: Bu öbeğin bir araştırma ve kıyaslama sürecine işaret ettiğini tahmin etmek zor değil. Pazarlama hunisinin ikinci (düşünme) aşamasına ait bir öbek.
“zoho crm fiyat”: Bu öbek ise yüksek oranda satın alma niyeti barındırıyor. Hem Zoho CRM hem de “fetih” (rakip marka/ürün) kampanyası planlayan markalar için önemli bir anahtar kelime.

Bir anahtar kelimeyi öbek olarak Google arama ağı reklamında kullanmak daima dönüşüm getirmez. Çünkü her arama, aramayı yapan kişi tarafından araştırma, bilgi edinme, fiyat toplama, yorumları inceleme gibi çeşitli amaçlarla arama yapabilir.

Eğer bunu göz önünde bulundurarak anahtar kelimeler belirlemediyseniz bütçeniz biraz boşa gidiyor olabilir. 💸🔥💸🔥

Çünkü doğru niyete/motivasyona sahip kullanıcıları hedeflemiyorsunuz.

Bir ürün grubunu (özellikle onun ücretsiz versiyonunu) arayan birisi ile sizin ürün ve hizmetinizin fiyatını arayan birisi arasında niyet, motivasyon ve potansiyel aksiyonları arasında ciddi farklar bulunur. Gelin bunu örnek arama terimleri ve kaba tahminlere dayalı yorumlarımla biraz daha açıklayayım:

Örnek Arama TerimiYorum (Tahmini)
ücretsiz crm:Potansiyel kullanıcı, evet çok güzel fakat para vermek istemiyor, kısa ve orta vadede vermeyecektir. Kategori/ürün farkındalığı düşük, marka bağlılığı yok. Fiyat/promo endeksli muhtemelen.
crm yazılımı:CRM’in ne olduğunu öğrenmek isteyen bir meraklı, bir öğrenci veya sunumu için tanım arayan bir beyaz yaka olabilir. Potansiyel kullanıcı olmayabilir. Kategori farkındalığı yok.
Rakip crm:Rakibinize dair bilgi, fiyat vb. detay arayan bir kullanıcı. Çözümü rakiplerinizde arayan bir kullanıcı. Kategori/Ürün farkındalığı var.
Örnek crm:Eğer sektörünüz rakiplerinizin ismine reklam vermenizi gerektiriyorsa, kendi isminize de reklam vermenizi gerektiriyor demektir. Sadece ürün farkındalığı değil, sizin ürününüz özelinde bir farkındalığı var fakat niyeti belirsiz.
crm yazılım fiyatları:Fiyat araştıran potansiyel bir kullanıcı. Kriterlerine en uygun olanı seçip satın alma işlemini tamamlayacaktır. Kategori farkındalığı yüksek fakat ürün (rakip vs siz) farkındalığı/tercihi belirsiz.
Rakip crm yıllık abonelik:Rakibinizin yıllık abonman fiyatını arıyor. Rakibinizden satın alma niyeti (ürün/kategori farkındalığı) yüksek. Yaratıcı ve cazip reklam metniyle dikkatini çekmeyi deneyebilirsiniz.
Örnek crm fiyatı:Sizin ürün fiyatınızı arayan potansiyel bir müşteri. Rakiplere kaptırmamalısınız.
En iyi crm yazılımı:Karar verme aşamasında sosyal kanıt (social proof) arayan birisi görüş ve yorumlara ihtiyaç duymuş. Bu kişi, sorusuna cevabı maalesef Örnek CRM’in blogundaki “En İyi CRM Yazılımı” isimli blog yazısında aramayacaktır. Sektörünüze dair forumlar, Facebook grupları ve üçüncü parti sitelerin varlığını lehinize kullanın. (Bu farklı bir blog konusu.)

“Google’a reklam verdik ama verim alamadık. Google reklamları işe yaramıyor.” cümlesine sebep olan birçok faktör olabilir fakat teknik olarak bakacak olursak “crm yazılımı” gibi çok geniş ve ürünle ilgili ne aradığı belirsiz olan bir kitleye reklam göstermenin sonucu çoğu kez hüsranla sonuçlanacaktır.

Ürün ve hizmetinizi satın alma niyeti yüksek olan kitlenin size ulaşmak için yapacağı arama sorgularını tahmin etmek iyi bir başlangıç olsa da, veriye dayalı değildir. Bunun için Google Search Console gibi ücretsiz veya ahrefs veya semrush gibi ücretli araçlarla web sitenize (veya rakiplerinizin websitesine) gelen kullanıcıların ne tür aramalar yaptığı verisi bu konuda size fikir verecektir.

💡 İpucu #3

Bir fark analizi (gap analysis) yaparak, Google reklamlarınız ile hedeflemediğiniz sorguları SEO çalışmalarınızla nasıl bütünleşik bir şekilde hedeflemeniz gerektiğini inceleyebilirsiniz. Böylece henüz satın alma aşamasının (satış hunisinin) henüz başında (TOFU) olan kullanıcıları tamamen göz ardı etmemiş ve markanızla tanıştırmış olursunuz. 👍🏻

Yani, insanların sizinle iletişime geçmeden veya satın alma işlemi gerçekleştirmeden önce birden fazla arama yapacaklarını unutmayın.


Yanlış Eşleme Türleri

Google reklamlarında 3 çeşit anahtar kelime eşleme bulunur.

Eşleme türü, reklamlarınızın hedeflediğiniz anahtar kelimelerin ne biçimde yazıldığında veya kullanıcıların yaptığı arama sorgusuna ne kadar yakın/benzer olduğunda tetikleneceğini belirler.

Negatif anahtar kelimeler, ise yapılan arama sorgusunda hangi anahtar kelime geçtiğinde tetiklenmemesi gerektiğini belirtir.

Google Ads Arama Reklamlarındaki Eşleme Türleri
Google Ads Arama Reklamlarındaki Eşleme Türleri.
Kaynak: https://support.google.com/google-ads/answer/7478529?hl=tr

En çok problem geniş eşlemede ve tam eşlemede yaşanır:

Geniş eşlemede anahtar kelimeleriniz bazen çok alakasız (ama eş anlamlı) sorgularda tetiklenebilirken, tam eşlemede ise aramanın birebir aynı şekilde aratılması ve tetiklenmesi çok sık olmayacağından reklamlarınız yeterli gösterim almayabilirler.

Örneğin; “crm yazılımı” anahtar kelimesine reklam verdiğinizi ve geniş eşleme kullandığınızı düşünelim; bu durumda Google’a “ücretsiz crm yazılımları” veya “crm nedir?” yazan bir kullanıcıya reklamlarınız gösterilebilir. Bazı durumlarda bu idealdir fakat bunun olmasını istemeyeceğiniz senaryolarda olabilir.

Eşleme türünü yanlış seçtiğinizde istemeyeceğiniz bir sorguyla reklamlarınız tetiklenebilir ve bu da reklam maliyetlerinizi artırır.

💡 İpucu #4

Benim sıklıkla kullandığım ve önerdiğim yöntem:
Tüm anahtar kelimelerinizi her bir eşleme türüyle aynı kampanya içerisinde ayrı reklam gruplarında ayırın.👍🏻
Optimizasyon için ilk 2 hafta boyunca arama terimlerini her gün yakından takip edin.

google ads reklam optimizasyonu için öneri
3 Eşleme Türlü Reklam Grupları

Google ads optimizasyonunun kritik bileşeni olan anahtar kelime eşleme türleriyle ilgili yazıma aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabilirsiniz:


Arama Terimleri Raporu

Arama Terimleri Raporu Nedir?

Arama Terimleri Raporu, Google Ads’teki arama ağı reklamlarınızın kullanıcıların yaptığı hangi sorgular sonucunda hangi anahtar kelimelerinizin tetiklendiğini gösteren bir rapordur.
Google Ads’te kampanyanızın içindeki Anahtar Kelimeler sekmesinden Arama Terimleri raporuna ulaşabilirsiniz.
arama-terimleri-raporu

Arama terimleri raporuna bakılmadan bir arama ağı reklam optimizasyonu yapılmış sayılmaz, bu işin bel kemiği bu rapordaki kullanıcı aramalarıdır.

Bütçenizdeki kaçak veya dönüşümlerdeki verimsizliğin kaynağı arama terimi raporlarına yeteri kadar dikkat edilmemesi veya özen gösterilmemesinden kaynaklanıyor olabilir.

💡 İpucu #5

Bu raporu incelerken ek sütun olarak “Anahtar Kelime” ve “Eşleme Türü”nü ekleyin ve arama terimini bu şekilde değerlendirin.
Böylece anahtar kelimelerinizin gerçek aramalarla nasıl eşleştiğini görebilir ve hangi sorguda veya spesifik kelimede negatife almanız gerektiğini anlarsınız.


Düşük Kalite Puanı

Reklamınızın arama sonuçları sayfasındaki konumu sadece ne kadar yüksek teklif verdiğinize göre belirlenmez. Eğer en yüksek teklifi verirseniz hep üst sıralarda olacağınız anlamına da gelmez.

Google, bir kullanıcı arama yaptığında ona reklamı servis etmeden önce Reklam Sıralama (Ad Rank) puanınızı hesaplar ve reklamınızı aynı anahtar kelimeler için teklif veren diğer reklamlara göre konumlandırır.

Arama motoru, ücretli reklamların sıralamasını nasıl belirler?

Reklam Sıralaması, teklifiniz ve reklamınızın Kalite Puanı ile hesaplanır.

Bunun yanı sıra kullanıcıya ait geçmiş arama sorguları, konumu, kullandığı cihazın türü, arama zamanı, arama terimlerinin niteliği, diğer reklamverenler ve diğer birtakım kullanıcı sinyalleri de reklam sıralaması için anlık gerçekleşen açık artırmayı etkiler.

Kalite Puanı Nasıl Hesaplanır? (Google Ads)

Kalite Puanı, (beklenen) tıklama oranı, reklam alaka düzeyi ve açılış sayfası deneyimi baz alınarak hesaplanır. Daha detaylı bilgi için Google Ads Türkiye’nin videosunu izleyebilirsiniz.


Google Ads Türkiye YouTube Kanalı – “Kalite Puanımı Nasıl Artırabilirim?” Videosu

Google Ads hesabınızdaki her anahtar kelimeye, performansına göre 1 (en düşük) ile 10 (en yüksek) arasında bir Kalite Puanı verilir. Bir anahtar kelimenin puanını iyileştirmek için yapmanız gerekenler:

  • Reklam metninizin anahtar kelimenizle alakalı yazın ve hatta mümkünse anahtar kelimeyi kullanın
  • Web sitenizde, reklamları tıklayan kullanıcılara etkili ve hızlı bir açılış sayfası deneyimi sunun
  • Reklam metninizin tıklama oranını artırmak için dikkat çekici metinler ve harekete geçirici ifadeler kullanın

💡 İpucu #6

Google’ın kalite puanı hesaplaması mantığını ve bu puanı nasıl artırabileceğinizi öğrenin. Reklamlarınızın tıklanma oranını artırmaya yönelik (ve tabii aldatıcı olmayan) reklam metinleri yazmaya çalışın.

Google Ads hesabınızdaki Kalite Puanlarını iyileştirerek reklam maliyetlerinizi de düşürmüş olursunuz çünkü bu puan, sizin reklamınızı gösterilmek üzere tetiklendiği ve saniyeler içinde gerçekleşen açık artırmalarda rol oynayan önemli bir çarpandır.

Arama Ağı İş Ortakları & Arama Ağındaki Görüntülü Reklam Ağını Kullanma

Arama Ağı İş Ortakları reklamlarınızın Google araması sonucu Google arama motorunda değil, iş ortakları sitelerde görüntülenmesine yol açar. Bu yöntem genelde çok efektif değildir ve arama bütçenizin gereksiz harcanmasına sebep olur.

Arama Ağındaki Görüntülü Reklam Ağı ise çok nadir durumlarda (genelde verilen bütçe gereğinden fazla ise ve gösterim hedefiniz varsa) aktif edebileceğimiz bir opsiyondur. Bunun dışında reklam bütçenizi yine Google arama motoru sonuç sayfası dışında “görsel” olarak görüntülü reklam ağında (display network) kullanır.

Google’ın kullanıcı niyetine yanıt vermesi özelliğini ortadan kaldırır ve bütçenizin boşuna harcanmasına sebep olur.

Arama Ağı İş Ortakları ve Arama Ağındaki Görüntülü Reklam Ağını Aktif Etmeyin
Arama Ağı İş Ortakları ve Arama Ağındaki Görüntülü Reklam Ağını Aktif Etmeyin

Bu ikisi genel olarak kampanyalarınıza gereksiz bir maliyetten başka hiçbir etkisi etmez.

💡 İpucu #7

Hesabınızdaki bu tip verimsiz kullanım olan kampanyaları tespit edin ve gerçekten ihtiyacınız yoksa kaldırın.👍🏻


Yanlış Google Ads Hesap Yapısı

Bir Google Ads hesabında, kampanyalar ve reklam grupları bulunur. Google Ads hesabınızdaki kampanyaları ve içlerindeki reklam gruplarını doğru yapılandırmalısınız. Tek tek bakalım:

Kampanyalar

Bir kampanya içerisinde bir veya daha fazla reklam grubunu bulunabilir. Hesabınızı birden çok kampanyaya bölerek, hesabınızı yönetmeyi kolaylaştırabilirsiniz; hedefleme ve bütçe gibi konularda daha fazla kontrol sahibi olursunuz.

Açık artırma stratejisi, bütçe, lokasyon, dil, reklam rotasyonu gibi birtakım temel ayarları kampanya seviyesinde yaparız.

Reklam Grupları

Bir reklam grubu, bir veya daha fazla anahtar kelime hedefleyen bir veya daha fazla reklam içermelidir.

Ürün ve hizmetlerinizle ilgili anahtar kelimeleri gruplara ayırarak daha verimli ve doğru bir hesap yönetimine kavuşursunuz.

Anahtar Kelime Gruplama

Benzer anahtar kelimeleri bir reklam grubunda derlediğinizde / gruplandırdığınızda arama yapan birinin gördüğü reklamın, yaptığı arama sonucu reklam gösterimini tetikleyen anahtar kelime ile alakalı olmasını sağlayabilirsiniz.

Bu da reklam alaka düzeyini ve netice itibariyle beklenen tıklanma oranını artırarak kalite puanınızı artırmanıza yardımcı olur. 📈

Tüm anahtar kelimelerinizi ve reklamlarınızı tek bir reklam grubuna koyarsanız, aynı derecede kontrole sahip olamazsınız ve sonuç olarak kalite puanınız ile sonuç başına ödediğiniz ücret bundan olumsuz etkilenir.

💡 İpucu #8

Reklam hesabınızda reklam gruplarını ürünlere veya ürün grubuna göre ayırmak doğru bir pratik, bunu göz ardı etmeyin.
> Eğer ürün çeşitliliği az ise (özellikle B2B ise) ve rekabet yüksek, üstelik bir de bütçeniz sınırlı ise (daima 😅) reklam gruplarını kullanıcı niyetine (bilgi arayan ve satın almak isteyen) göre de gruplayabilirsiniz. Bu da arama terimine göre reklam metni yazabilmenizi sağlar.

> Ayrıca yukarıda bahsettiğim gibi; her eşleme türü için ayrı birer reklam grubu oluşturarak Google’ın daha alakalı ve daha ucuz tıklama edinebileceğimiz eşleme türündeki reklam grubunda bulunan reklamı servis etmesi için 3 eşleme türü için 3 reklam grubu stratejisini kullanabilirsiniz.

BONUS 1: Bir Kampanyaya Birden Fazla Dönüşüm Atama

Bu hatayı sıklıkla son dönemde çok sık görmeye başladım bazı hesaplarda.

Hesap seviyesi yanlış hedef veya çoklu hedef kullanımı

Bir Google arama ağı kampanyasına ya hesap geneli bir veya birkaç hedef verildiğini ya da birden fazla (sepete ekleme, telefon araması, web form gönderimi vb.) kampanya özelinde dönüşüm hedefi verildiğini gördüm.

Google arama ağı reklamlarında genelde tercih edilen bir dönüşüm bulunur. Bir kampanyanın gerçekleştirmesini istediğiniz şey satış veya form gibi tekil bir hedef olmalıdır.

Aksi durumlarda Google her ikisi için de optimize edip daha ucuza trafik getirebildiği durumlarda kullanıcıya reklam gösterimi yapar. Yani hem form dönüşümü hem de telefon araması için optimizasyon hedefi verilen bir kampanya muhtemelen daha ucuza edinebildiği “telefon araması” hedefini gerçekleştirmeye odaklanacaktır.

Bir hesaptaki her kampanyanın hedefi eğer tek bir dönüşüm ise hesap seviyesi dönüşüm hedefini seçmekte bir problem yok.

Birden fazla hedefi olan farklı kampanyalar olması gerekirken tek hedef ile çok farklı kampanyalar kurulduğunda sorunu farklı yerlerde aramaya gerek kalmıyor.

BONUS 2: Bir Arama Ağı Reklamı Anatomisi

Arama ağında kullandığımız reklam tipine Duyarlı Arama Ağı Reklamları (Responsive Search Ads, kısaca RSA) denir. Bu reklamlar Google’ın arama motoru ağında yayınladığımız metin tabanlı reklam modelidir.

Eski tip “Expanded Text Ads” adıyla bilinen ETA’lardan farklı olarak 15 başlık ve 4 açıklama metni girebiliriz bu reklam tipinde.

Eskiden sadece 3 başlık ve 2 açıklama girdiğimiz bir senaryoda başlıklar sınırlıydı ve çok sayıda metin reklamı açmak gerekiyordu.

Daha fazla başlık ve açıklama girebilmenin bize nasıl bir faydası olabilir?

Eğer reklamlarımızı doğru yapıda kurgularsak reklam verme amacımıza ulaşma konusunda daha iyi sonuçlar elde edebiliriz.

Arama Ağı Reklamları için Başlık Yapısı Önerisi

Böylece ihtiyacınız olan 5 farklı açıya sahip 3’er adet başlığa sahip olacaksınız.

Bunun gibi ipuçları, reklamcılık haberleri ve güncellemelerden haberdar olmak için bültene abone olabilir veya beni LinkedIn’de takip edebilirsiniz.


Sonuç

Uzmanlık seviyeniz ve deneyiminize göre yaklaşımlar farklılık gösterse de bu reklam optimizasyon önerileri hem temel hem de ileri seviye hesap yönetiminde kullanılabilir.

Bu optimizasyonlar bazen gözden kaçtığı veya vakit kaybı olarak görüldüğü için özensiz ve hızlıca yapıldığında hesabın gelişmesinin önüne geçer ve maliyetlerin artmasına sebep olur.

Google reklamları iyi kurulduğu ve düzenli takip edildiğinde sonuç alınmaması neredeyse imkansızdır.

Dünyanın belki de en klişe ama optimizasyon için en güzel deyimiyle bitiriyorum: Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ…

Umarım bu içeriği faydalı bulursunuz ve pratiğe dökebilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. ✋🏻

gökhan coşkun pixel art

About the Author

Gökhan Coşkun

Dijital Pazarlama Profesyoneli

Merhaba, ben Gökhan. Dijital Sapiens'te Google botları ve algoritması için değil, dijital pazarlama uzmanları ve işletmeler için faydalı içerikler üretiyorum. Dijital pazarlama ekosistemi, temelleri ve güncellemelerine dair haber, duyuru ve bilgiler paylaşıyorum.

View All Articles