Sıklık sınırı, markaların tüketicilerin çevrimiçi ortamda belirli bir zaman diliminde gördüğü maksimum reklam sayısını sınırlamasına olanak tanır. Dijital pazarlamanın çevrimiçi reklamcılık tarafında dikkat edilmesi gereken önemli metriklerden birisidir.
Sıklık sınırı (İngilizce: Frequency Cap) bir kullanıcıya belirli bir reklamın gösterilme sayısını kısıtlamak için reklamcılıkta kullanılan bir terimdir.
Bu özellik, gösterim sayısını takip etmek için çerez bilgilerini kullanır ve aynı reklam ağından reklam sunan tüm web sitelerini veya platformu (Facebook veya LinkedIn gibi) kapsar.
Bir reklam oluştururken kampanya için manuel bir sıklık sınırı ayarladığınızda, bir kullanıcıya gösterilecek gösterim sayısı için bir sınır belirleyebilirsiniz. Bu sınır güne, haftaya veya aya göre özelleştirilebilir. Örneğin; hafta 1 defa, veya 15 günde 3 defa şeklinde.
Reklam gösterim sıklığı, bir reklamın toplam erişim (tekil kişi) sayısını toplam gösterime (tekrarlanan bütün gösterimler) bölerek hesaplanır.
Gösterim / Erişim = Sıklık
Sıklık sınırı sadece video, marka bilinirliği, erişim ve etkileşim hedefli kampanyalarda kullanılabilir. (Facebook)
Birçok reklam platformunda sıklık sınırı limiti koyabilirsiniz. Görüntülü reklam kampanyalarında reklamverenlerin tüketicilere reklamların ne sıklıkta gösterileceğini kontrol etmesine izin verir ve eğer kampanya hedefiniz daha çok kişiye erişmek (erişim kampanyası) ise bu önemli bir optimizasyondur.
Eğer reklamınızın kullanıcılar tarafından hatırlanabilirliğinin yüksek olmasını ve akılda kalmasını istiyorsanız (marka farkındalığı) o zaman sıklık sınırı kullanmanıza gerek olmayabilir veya daha sık frekanslarda ayarlayabilirisiniz. Örneğin; her 3 günde 2 defa gibi.
Sıklık sınırı, bir tüketicinin reklamı göreceği gün sayısı veya bir kampanyanın ömrü gibi farklı parametreler özelinde tanımlanabilir.
Facebook reklamlarında standart sıklık sınırı her 7 günde 2 defadır. Bunu belirli reklam türlerinde düzenleyerek istediğiniz sıklık sınırını koyabilirsiniz.
Trafik, Uygulama Yükleme, Potansiyel Müşteri Formu, Dönüşüm, Mağaza Trafiği ve Katalog Satışı reklam verme amacı seçtiğinizde sıklık sınırı koyamazsınız.
Sıklık Sınır Hakkında Pratik Bilgiler
- Birçok reklamveren, görsel yorgunluğunu (image fatigue) önlemek için bir strateji olarak sıklık sınırı kullanır.
- Hedef kitleniz (çok darsa) bir reklamı çok fazla görürse markanız ve reklamınız için olumsuz bir etkiye dönüşür.
- Sıklık sınırı kullanılırken örneğin 500.000 kişilik bir hedef kitlenin hepsi reklamımı görsün diye düşünüp tüm reklam süresince 1 şeklinde ayarlasanız dahi Facebook, bunu garanti etmiyor. Ayrıca bu sıklık sınırı konulabilen reklam türlerinin (etkileşim, video gösterimi, erişim ve marka bilinirliği) hedefiyle de örtüşmeyen bir yaklaşım.
- Sıklık sınırı tyanlış kullanıp açık artırmanın gösterim havuzunu daralttığınızda daha yüksek CPM (bin kişiye gösterim maliyeti) ödemeniz çok olası.
Yazıyı beğendiniz mi? Tek tıkla bu yazıyı değerlendirin: