Dijital pazarlamanın geleneksel pazarlamaya göre farklılaştığı bir yönü de ölçülebilir olmasıdır ve VTR da bu ölçütlerden birisidir.
Neredeyse tüm iş alanında olduğu gibi dijital pazarlamada da belirli başarı kriterleri (KPI) ve bunların belirlenmesi için birçok metrik bulunur.
Bu metrikler, dijital pazarlama faaliyetlerinin sonuçlarını raporlamak ve ölçmek için kullanılan ölçülebilir değerlerdir.
VTR (View-through Rate) Nedir?
VTR, video reklamlarında sıklıkla karşımıza çıkabilecek ve reklam performansı ölçümü açısından önemli bir metriktir.
VTR, başlı başına bir performans ölçütü değildir. İzlenme oranı videonun ne kadar etkileyici olduğu, hedef kitlesiyle nasıl uyuştuğu ve onu çevreleyen diğer reklam elementleri gibi birçok faktöre dayalıdır.
Reklam performansından ziyade, görsel materyalin bütün olarak performansını ifade eder.
İngilizce: View-Through Rate. Dijital pazarlamada, özellikle video reklamlarında, karşımıza çıkabilecek bir terim olan VTR, izlenme oranı anlamına gelir. Bu değer yüzdelik % olarak ifade edilir.
VTR, videonun tamamının izlendiği anlamına gelmez.
Videonun otomatik olarak veya kullanıcı tarafından oynatıldığı durumlar izlenme olarak sayılır. Sonuna kadar izleyenler de bu orana dahildir ama tüm video izlemeleri (views) sonuna kadar izlendiği anlamına gelmez. Bunun için izlenme oranı (watch-rate veya completion rate gibi) metriğine bakılabilir.
VTR Nasıl Hesaplanır?
VTR, video reklamları için geçerli bir metriktir ve VTR hesaplaması oldukça kolaydır.
VTR şu şekilde hesaplanır: Toplam görüntülemeyi (view) toplam gösterime (impression) bölüp %100 ile çarparak VTR’ı buluruz.
VTR, yüzdelik olarak ifade edilir.
Örneğin, bir video reklamı sonucunda 4.000 görüntüle(n)me ve 120.000 gösterim elde ettiğinizi düşünelim.
Buna göre VTR = ( 40.000 ÷ 120.000 ) x 100% = 33%
Gösterim ve Görüntüleme Arasındaki Fark
Gösterim, elde etmek istediğimiz diğer sonuçlardan (tıklama, video oynatma, beğenme vs.) bağımsız olarak medyanın kaç defa gösterildiğini ifade der.
Görüntüleme durumunda ise kullanıcı medya ile etkileşime geçer. Örneğin, ekranda uzun süre videonun kalması, oynat tuşuna basılması, belirli bir süre videonun oynatılması gibi çeşitli aksiyonları içerir. Bu aksiyonlar reklam mecrasına göre değişkenlik gösterir.
Gösterim reklamın kullanıcıya sunulması ile elde edilir. Görüntüleme ise kullanıcının reklamı görüntülemeyi tercih ettiği bir aksiyonu barındırır.
Yazıyı beğendiniz mi? Tek tıkla bu yazıyı değerlendirin: