Her meslek dalında olduğu gibi dijital pazarlamada da hiçbir şey hokus pokus ile kendi kendine olmuyor, başarı bilgisiz tahminlerle (guestimation) değil eğitimli yani bilgiye dayalı iç görülerle elde ediliyor. Tahminleri bırakıp veriye dayalı aksiyon almak ve işinizde başarılı olmak için analizler yapmak şart.

Dijital pazarlama faaliyetleri için aksiyon planı çıkartmak, planladığınız aksiyonlara hazırlık yapmak ve sonuçlarını analiz etmek için sihirli değnek niteliğinde birtakım araçlara ihtiyaç duyarsınız. Benim de sıklıkla kullandığım 6 tanesini bu yazıda sizinle paylaşacağım.

Piyasada bazılarının ücretli, bazılarının ücretsiz olduğu birçok farklı araç var. Google Chrome’a uzantı olarak ekleyebileceğiniz diğer (ücretli ve ücretsiz) uzantıları şu yazımda ele aldım:
Dijital Pazarlama ve SEO için En İyi 8 Chrome Uzantısı

Bu yazıda yalnızca Google’ın hem dijital pazarlama uzmanlarına hem de işletme sahiplerine sunduğu ücretsiz dijital pazarlama araçları ve işlevlerini inceleyeceğiz kısaca.

1. Google Lighthouse

Google Lighthouse, web sitenizin performansını birçok açından inceleyen ve iyileştirmeniz için önemli bilgiler sağlayan ücretsiz bir araçtır.

Lighthouse ile herhangi bir web sayfasının sayfa deneyimine bakabilir ve performansını artırmak için değerli ipuçlarına erişebilirsiniz.

Bu işlemi isterseniz Lighthouse Chrome Eklentisi ile isterseniz de Google’ın Geliştirici Araçları (dev. tool) aracılığıyla Google Chrome taracıyınız üzerinden yapabilirsiniz.

Eğer bu işlemi tarayıcıda yapmak için Google Chrome’a ihtiyacımız var.

  1. Öncelikle Lighthouse ile rapor oluşturmak istediğiniz sayfayı açın.
  2. Ekrana sağ tık ve “İncele“yi seçin.
  3. Açılan sayfadan (Görüntü 1) “Lighthouse” sekmesine gidip Rapor Oluştur (Generate Report) düğmesine (Görüntü 2) basın.
Dijital Pazarlama Araçları Lighthouse Çalıştırma
Görüntü 1: Google Dev. Tool aracılığıyla Lighthouse’u Çalıştırma
Lighthouse'da Rapor Oluşturma
Görüntü 2: Lighthouse’da Rapor Oluşturma

Kısa bir süre içerisinde web sayfasının listeden seçtiğiniz (performans, erişilebilirlik, SEO vb.) seçeneklerin değerlendirme sonucu ekrana gelir. Değerlere tıklayarak detaylarına (aşağıdan) erişebilirsiniz.

Lighthouse Rapor Sonuç Ekranı
Lighthouse Rapor Sonuç Ekranı

2. PageSpeed Insights

PageSpeed Insights, bir web sayfasının hem mobil hem de masaüstü için site hızını analiz eder. Kendi parametrelerinin yanı sıra kullanıcıların o web sayfasıyla etkileşimini dikkate alarak 1 ile 100 arası bir skor verir ve sayfa hızı ile ilgili önerilerde bulunur.

Dijital Pazarlama Araçları Page Speed Insights
Page Speed Insights Sonucu

3. Test My Site (Mobil)

TestMySite, web sitenizin mobil hızını 3G ve 4G hızlarında test edebilmeniz ve rakiplerle karşılaştırma imkanı sunan ücretsiz bir diğer Google hizmeti. Programcı veya yazılımcılar için değil, küçük işletme sahipleri için oluşturulmuş bir araç olduğu için sonuç ekranında sadece sayılar değil, neler yapmanız gerektiğini de anlatan bir arayüzü var. Hatta isterseniz detaylı sonuçları e-posta olarak da gönderebiliyor. Gayet kullanışlı.

4. Google Trends

Bu araç basit görünümünün altında çok değerli bilgiler verir ve iç görüler üretmenizi sağlayan bir dijital pazarlama aracıdır. Bir arama terimi veya marka, ürün, şahıs vb. varlıklar hakkında trendlere ulaşabilirsiniz.

Lokasyon, zaman dilimi, kategori ve arama türü seçerek farklı analizler çalışabilirsiniz. Bir örnekle de anlatayım:

Örnek Google Trends Araması ve Sonucu

Yukarıdaki ekran görüntüsünde de görebileceğiniz gibi solidworks arama teriminin Türkiye’deki son 5 yıldaki web arama sonuçlarına bakıyoruz: Yaz dönemi ve akabinde Ekim aylarında bunun pik yaptığını görüyoruz, bu önemli ve anlamlı bir bilgi olabilir. Bu dönemde tekrar eden bir şeyler var ve bu bir fırsat olabilir. Bu trendi bir pazarlama faaliyetine dönüştürmek ancak bu bilgiye sahip olursanız mümkün.

Aynı tabloya YouTube özelinde de bakabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, Google Trends’in sol üstteki hamburger menüsüne tıklayarak Trend Olan Aramalar raporu (günlük ve anlık olarak) ve Yılın Arama Trendleri videolarına erişebilirsiniz.
Hot Trends‘e ise aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

google-trends-hot-trends
30 Eylül 2021 Tarihli Örnek Google Hot Trends Ekran Görüntüsü

5. Google Ads Reklam Önizleme ve Teşhisi Aracı

Google arama reklamlarınızın bir arama sonucunda gösterilip gösterilmediğini ve eğer gösterilmiyorsa bunun sebeplerini görebileceğiniz bir diğer ücretsiz dijital pazarlama aracı.

Reklam Ön İzleme ve Teşhis aracına erişmek için ücretsiz olarak bir Google Ads hesabı açmanız gerekiyor. Hesabı oluşturup giriş yaptıktan sonra;
Araçlar ve Ayarlar‘a tıklayın > Planlama kolonundan Reklam Önizleme ve Teşhisi aracını açın.

Burada hedeflediğiniz bir arama terimiyle tetiklenen (veya tetiklenmesi gereken) reklamınızı konum, dil ve cihaz seçeneklerini belirleyerek ön izleyebilir veya hataları tespit edebilirsiniz.


5.1 ISEARCHFROM: Farklı bir lokasyondaki reklamı sadece ön izleme yapmak için Google’a ait olmayan bu basit aracı kullanabilirsiniz. Arama yapacağınız ülkeyi, dili ve arama terimini girerek arama gerçekleştirebilirsiniz. Fakat gelen ekranda herhangi bir tıklama yapamazsınız, sadece görüntüleme amaçlıdır.: isearchfrom.com

isearchfrom - Örnek Arama
isearchfrom – Örnek Arama

6. Zengin Sonuçlar Testi

Rich results yani zengin sonuçlar, Google’ın arama sonuç sayfalarında sadece sayfa başlığı ve açıklaması ile sınırlı olmayan diğer sonuç türleridir. Görseller, videolar, sağ tarafta çıkan (işletme, kişi veya ürün vb. hakkındaki) bilgi paneli ve hikayeler vb. sonuç türleridir.

Bu araç sayesinde sayfanızın bu tür bir zengin sonuç ile arama sonuç sayfasında (SERP’te) gösterilmeye uygunluğu test edebilirsiniz.

Zengin sonuçların faydası ise, SERP’te daha fazla yer kaplaması ve doğal olarak daha çok dikkat çekip daha çok trafik edinmenizi sağlamasıdır temel olarak. Google ise, öte yandan, kullanıcıya en zengin deneyimi yaşatmaya çalışır.


Sonuç

Dijital pazarlama, rekabetin hep çevrimiçi olduğu bir iş alanı olduğundan birçok ölçüm ve yönetim aracına ihtiyaç duyar. Sürekli güncel kalmak, kontroller sağlamak, analizler yapmak, sektörü ve trendleri takip etmek bu işin hem kişisel gelişim hem de profesyonel yetkinlik olarak bir parçası…

Mevcut durumunuzu analiz etmek ve planlama yapmak için bu yardımcı araçlar başlangıç seviyesinde işinize yarayacaktır umarım.

About the Author

Gökhan Coşkun

Dijital Pazarlama Profesyoneli

Merhaba, ben Gökhan. Dijital Sapiens'te Google botları ve algoritması için değil, dijital pazarlama uzmanları ve işletmeler için faydalı içerikler üretiyorum. Dijital pazarlama ekosistemi, temelleri ve güncellemelerine dair haber, duyuru ve bilgiler paylaşıyorum.

View All Articles